Veniturile medii lunare pe gospodarie au fost anul trecut de 2.559 de lei, dintre care veniturile banesti au reprezentat 83,5%, iar cheltuielile totale s-au ridicat la 2.317 lei, reprezentand 90% din venituri, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in anul 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat 2559,1 lei pe gospodarie si 895,9 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2137,5 lei lunar pe gospodarie (748,3 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 421,6 lei lunar pe gospodarie (147,6 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, avand ponderea cea mai mare in veniturile totale ale gospodariilor (51,2%), in crestere, fata de anul 2012, cu 1,1 puncte procentuale.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,8%), veniturile din agricultura (3,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,8%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,6%). O pondere importanta o detin si veniturile in natura (16,5%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,7%).

In anul 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64% din salarii, de 22% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,8% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,4% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30,3% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 8,1% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (29%) si celor din prestatii sociale (24,1%).

Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in anul 2013, in medie, de 2317,4 lei lunar pe gospodarie (811,3 lei pe persoana) si au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de anul 2012. Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,6%). In timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum este mai mare in urban fata de rural cu 478,2 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu doar 43,4 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 45,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 19,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in anul 2013, in medie, 41,4% din consumul gospodariilor. O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In anul 2013 aceasta a reprezentat 20,6% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta, cea mai mare pondere au detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (16,7%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,5%) si cele pentru educatie (0,5%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri