Noua structura organizatorica a vamii va fi stabilita pana la sfarsitul anului, pentru ca dupa aderare mai mult de o treime dintre vamesi isi vor pierde actualele locuri de munca, iar jumatate dintre birourile vamale vor fi desfiintate, a declarat seful vamilor, Gelu Diaconu. Dupa ce Romania va deveni stat membru al UE, vama va trece printr-o restructurare organizatorica pentru ca in interiorul spatiului european nu exista operatiuni de vamuire a marfurilor.

Astfel, in jur de o mie de angajati ai vamii care lucreaza, in prezent, la granitele cu Ungaria si Bulgaria trebuie sa fie mutati pe alte posturi. "De la 1 ianuarie, probabil ca multi vor pleca din sistem, altii vor fi transferati la inspectia fiscala, iar cei care vor dori vor fi mutati pe frontiera de Est. Restructurarea vamii va crea multe probleme sociale", a afirmat Diaconu.

Activitatea de vamuire se va reduce cu 70% dupa aderare. Prin urmare, din 2007 vor mai fi doar 43 de birouri vamale, cate unul in fiecare judet, si doua in Bucuresti. "Lucram la mai multe variante de restructurare a vamii. Cei care nu vor mai avea posturi ar putea fi transferati la brigazile mobile, la controlul ulterior, pe granita de Est. Pana la sfarsitul anului vom promova o hotarare de guvern cu noua structura", a mentionat presedintele ANV, precizand ca vama are totusi un numar redus de personal. "Pana acum era un dezavantaj numarul mic al angajatilor, dar din 2007 va fi un avantaj", a comentat Diaconu.

Un alt avantaj al desfiintarii frontierei de Vest este, din punctul de vedere al sefului vamii, si eliminarea unui factor generator de coruptie. "Desfiintarea magazinelor duty-free si a frontierei de Vest vor diminua mult coruptia, pentru ca acolo sunt mai multe oportunitati de coruptie si sunt unii indivizi care stiu ca nu vor mai lucra din 2007", a comentat Diaconu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si