Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, este surprins de faptul ca a marit accizele pentru carburanti la un nivel mai mare decit minimumul din UE.
Cum explicati majorarea accizelor, la 1 aprilie, peste valoarea din calendarul convenit cu Uniunea Europeana?

Pentru ca bugetul de stat aprobat saptamina trecuta a fost intocmit luind in calcul un curs leu-euro de 42.500 lei, un curs cu totul nerealist. Or, accizele, se stie, se stabilesc in euro si se platesc in lei, la cursul din ultima zi a trimestrului precedent. Pentru ca acum cursul leu-euro este cu totul altul decit cel care s-a calculat pentru bugetul pe anul 2005 a fost nevoie de aceasta majorare suplimentara tocmai pentru ca bugetul de stat sa nu aiba de suferit. Diferenta dintre cele doua cursuri, 42.500 si 36.600-37.000 cit este in prezent, acopera tocmai aceasta diferenta.

Dar cu aceasta majorare ajungem la valori mai mari decit in unele state din Uniunea Europeana la anumite produse.

Nu exista asa ceva. Daca imi dati un singur exemplu de accize

Valorile de la 1 aprilie sint mai mari decit cele convenite initial pentru 1 ianuarie 2007. Accizele de regula cresteau in iulie. Ceea ce am facut noi acum este ca am adus calendarul din iulie in aprilie si ca am aplicat majorarea aceea de care vorbeam din cauza diferentei de curs. Nu exista in nici un caz accize mai mari decit in Uniunea Europeana.

Mai mari decit nivelul minim din Uniunea Europeana.

Haideti sa discutam de un produs anume.

Produsele din petrol. Valorile trecute in proiectul de modificare a Codului fiscal sint mai mari decit cele decit prevazute in calendarul initial. Nu, nu cred ca este vorba de o depasire a calendarului, ci doar de o decalare a acestui calendar. Ele oricum ar trebui marite, depinde de momentul cind se face marirea.

Inteleg ca in 2007 accize vor creste mult mai mult decit s-a stabilit?

Depinde. Fiecare are un program diferit daca vorbim de alcool, de tutun Tutunul are un calendar de crestere pina in 2011.

Cu noile valori ale accizelor si cu scumpirile din ultimul timp, pretul benzinei de la noi din tara este mai mare chiar decit in Spania, Cehia, statele baltice sau Elvetia, de exemplu.

Nu stiu daca este mai mare. Dupa cum ati vazut in ultimele luni, au fost si reduceri ale pretului carburantilor. Nu cred ca se ajunge la situatii in care pretul sa fie mai mare.


Aminare cistigatoare


Majorarea impozitului pe cistigurile de pe piata de capital, pe dobinzi si pe tranzactiile imobiliare va fi aminata cu o luna, pina la 1 mai, pentru ca institutiile implicate sa fie pregatite pentru aplicarea reglementarilor, a anuntat ieri dupa-amiaza ministrul Popescu. Am considerat necesar ca societatile de brokeraj, in cazul cistigurilor de pe piata de capital, au mare nevoie de timp pentru a-si pune la punct programele informatice. Ne-am gindit sa introducem aceasta masura incepind cu 1 mai, deci sa aiba practic o luna si citeva zile la dispozitie, a spus ministrul. Coincidenta sau nu, Ionut Popescu a declarat acum doua zile ca isi va vinde din actiuni pentru a-si finanta unele cheltuieli personale. Asta inseamna ca, daca isi va vinde actiunile pina la 1 mai (termen stabilit tot de el, la o zi dupa), ministrul Finantelor nu va mai plati impozitul pe 10% din cistigul pe care-l va obtine. Aseara, ministrul nu a putut fi contactat pentru a ne explica daca exista sau nu vrea legatura intre cele doua anunturi. Ionut Popescu are un portofoliu de actiuni pe care l-a estimat la 800.000 de dolari in momentul in care si-a inceput mandatul. (M.N.)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri