Cifra de afaceri din industrie (piata interna si externa) a crescut in aprilie cu 6% fata de aceeasi luna din 2013, in timp ce comenzile noi au scazut si fata de perioada similara de anul trecut si fata de martie, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu aprilie 2013, afacerile din industrie au urcat pe ansamblu datorita cresterii din industria prelucratoare, de 6,5%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 5,4%. Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, respectiv de 31% in industria energetica, de 6,9% in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 6% in industria bunurilor de capital, de 3,6% in industria bunurilor intermediare si de 2,7% in industria bunurilor de uz curent, scrie Mediafax.

Comparativ cu martie 2014, cifra de afaceri din industrie a scazut pe total cu 4,3%, ca urmare a reducerii cu 11,4% a industriei extractive si cu 4% a industriei prelucratoare. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria energetica cu 21,1%, in industria bunurilor intermediare cu 4,7%, in industria bunurilor de capital cu 2,1% si in industria bunurilor de folosinta indelungata cu 1,6%. Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,6%.

In primele patru luni ale anului, fata de perioada similara din 2013, cifra de afaceri din industrie a avansat pe ansamblu cu 11,6%, datorita cresterii industriei prelucratoare cu 12% si a industriei extractive cu 1,7%. Toate sectoarele industriale au inregistrat cresteri in perioada mentionata intre 8,3% si 32,5%.

Comenzile noi au scazut in aprilie, luna in care a picat Pastele

Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au scazut in aprilie, in termeni nominali, atat fata de martie, cu 8,5%, cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cu 6,4%. Comparativ cu martie, comenzile noi s-au redus ca urmare a scaderilor inregistrate in industria bunurilor de capital, cu 9,7%, in industria bunurilor de uz curent, cu 9,1%, in industria bunurilor intermediare, cu 6,8%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 3,1%.

Fata de aprilie anul trecut, s-a inregistrat o reducere a comenzilor noi in industria bunurilor de capital, cu 13,3%. In acelasi timp, s-au consemnat cresteri de comenzi noi in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 14,1%, in industria bunurilor de uz curent, cu 3,2%, si in industria bunurilor intermediare, cu 2,2%. In primele patru luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, comenzile noi din industrie au crescut cu 9,5%, toate grupele industriale inregistrand majorari intre 9% si 26,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri