Productia industriala a scazut in luna aprilie atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata, cu 3%, respectiv cu 0,3%, fiind afectate toate sectoarele, cu precadere cel energetic, care a pierdut, excluzand sezonalitatea, peste 5% fata de luna trecuta si are o evolutie negativa comparativ cu aprilie 2013, dar si la patru luni, anunta INS.

In luna aprilie 2014, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 3,0%, ca urmare a scaderii tuturor sectoarelor industriale, anunta Institutul National de Statistica. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 17,2%, industria extractiva cu 3,5% si industria prelucratoare cu 1,5%, informeaza Mediafax.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in: industria energetica (-14,2%), industria bunurilor intermediare (-3,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,3%) si industria bunurilor de capital (-0,7%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,2%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,3% ca urmare a scaderii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,3%) si industriei extractive (-0,2%). Industria prelucratoare a crescut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria energetica (-3,7%) si industria bunurilor intermediare (-0,3%) si cresteri in industria bunurilor de capital (+3,5%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%).

In luna aprilie 2014, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 2,6% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, datorita cresterii industriei prelucratoare (+3,9%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 8,9%, respectiv cu 4,1%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+9,3%) si in industria bunurilor de uz curent (+0,7%) si scaderi in industria energetica (-5,8%), industria bunurilor intermediare (-2,3%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,1%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+7,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 8,4%, iar industria extractiva cu 3,4%.

Fluctuatiile marilor grupe industriale

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de capital (+18,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,0%), industria bunurilor de uz curent (+3,7%) si industria bunurilor intermediare (+1,4%). Industria energetica a scazut cu 5,3%. Pe primele patru luni, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 8,1% fata de perioada ianuarie - aprilie 2013, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+9,6%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1,7%, respectiv cu 1,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) si industria energetica (+1,1%). Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele patru luni, a crescut cu 9,5%, sustinuta de industria prelucratoare (+11,0%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1,0%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) si industria energetica (+1,4%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri