Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu a anuntat scutirea de la plata taxei de cogenerare pentru exporturile de energie electrica din Romania, incepand cu 1 iulie.

Scutirea de la plata taxei a fost decisa prin hotarare aprobata, miercuri, de Guvern. "Masura va stimula cu siguranta exporturile de energie electrica, exporturile absolut necesare in conditiile in care Romania detine o putere instalata de aproximativ 20.000 MW si un consum de aproape 8.500 MW", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Nicolescu a artat c stimularea exportului este determinat i de intenia Guvernului de a încuraja cuplarea, pân la finele acestui an, a pieei de electricitate din România cu cele din Ungaria, Cehia, Slovacia i Polonia.

Cuplarea piețelor de energie din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia i România este proconizat s se realizeze în luna noiembrie a acestui an.

Taxa de cogenerare este încasat de companiile care produc simultan energie electric i termic i este pltit de orice consumator. Taxa se aplic în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.

Taxa este perceput în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investițiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, i a fost autorizat de Comisia European în 2010.

De aceast tax beneficiaz 37 de companii. Autoritatea Naional de Reglementare în Energie (ANRE) a propus Guvernului în octombrie anul trecut s reduc spijinul acordat pentru un sfert dintre productorii energie i cldur în cogenerare, întrucât a constatat c acetia au benificiat de un ajutor prea mare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri