Intrarea Romaniei in zona euro in 2019 este fezabila, insa implica o coordonare la nivel politic si institutional, strategia de comunicare catre populatie avand un rol foarte important, afirma Mihai Tanasescu, vicepresedinte al BEI.

"Intrarea in zona euro este un exercitiu care implica angajament si determinare politica, coordonare institutionala si o comunicare extraordinara a acestui exercitiu. Strategia de comunicare in aceasta evolutie catre zona euro joaca un rol foarte important", a declarat Tanasescu joi dupa o conferinta de presa.

El a dat ca exemplu strategia deficitara de comunicare din 2004-2005, cand Romania a trecut la "leul greu", prin taierea a patru zerouri, spunand ca multi gandesc inca in lei vechi. "Am fost in piata sa fac niste cumparaturi si cei de acolo tot in milioane (de lei vechi- n.r.) vorbesc, informeaza Mediafax. E clar ca strategia de comunicare de acum zece ani a dat gres. De aceea pregatirea oamenilor ca sa poate sa accepte aceasta noua provocare ce se numeste euro trebuie foarte bine comunicata", a punctat Tanasescu.

In ceea ce priveste acordurile derulate de Romania cu institutiile financiare internationale, Tanasescu considera ca sunt suficiente si ca economia romaneasca se poate sustine dupa expirarea actualului acord cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, avand capacitatea de a-si construi propriile strategii.

Acordurile bilaterale, ancora in perioada crizei

"Aceste acorduri cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana au constituit in cei cinci ani de criza niste ancore foarte importante si au creat o anumita stabilitate Romaniei. Este timpul sa stam pe picioarele noastre si cred ca dupa expirarea acestui acord Romania va sta pe picioarele ei, va avea capacitatea de a se putea ghida si a-si construi strategiile singura, fara sa ne spuna altii ce sa facem. Avem aceasta capacitate si trebuie s-o dezvoltam. Aceasta arata, de fapt, credibilitate si un tip de viziune strategica pe termen mediu si lung", a precizat oficialul BEI.

El este de parere ca Romania are timp pentru a ajunge de la o crestere economica de circa 3% estimata pentru acest an la una de 5%, nivel considerat de mai multi oficiali si bancheri necesar pentru intrarea in zona euro. "Este loc si timp pentru ca Romania sa ajunga la crestere economica de 5%. Ceea ce cred ca lipseste este poate dezvoltarea strategica in asa fel incat sa poti sa atragi resursele necesare si sa te duci catre proiecte foarte mari pentru a atinge cei 5%. Eu sunt de felul meu optimist si cred ca Romania are acest potential si capacitatea sa-l atinga. In cat timp de acum incolo? Sper cat mai curand", a concluzionat vicepresedintele BEI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri