Romanii vor cumpara zahar din Republica Moldova dupa integrare. Acumularea unor stocuri anterior aderarii ar putea duce la amendarea Romaniei, asa cum a patit Estonia
Daca ungurii au asaltat vestul tarii noastre dupa 1 mai 2004 pentru a se aproviziona cu zahar, peste sase luni romanii vor trece granita in Republica Moldova in acelasi scop.

Va aparea probabil traficul cu zahar la frontiera, dar de data aceasta nu in vestul tarii, ci in est. Asa cum ungurii au venit in vara lui 2004 in Romania pentru a cumpara zahar, asa noi vom merge in Moldova sau in alte state apropiate care nu vor fi in Uniune pentru a ne aproviziona cu zahar mai ieftin, a spus Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Provizii pe ultima suta de metri

Acesta va fi efectul politicii duse de Uniunea Europeana care are o strategie speciala in ceea ce priveste zaharul, impunind vinzatorilor acestui produs un pret minim destul de ridicat. Pentru fiecare stat nou membru al UE a reprezentat un soc descoperirea noilor preturi ale zaharului care au crescut peste noapte de doua-trei ori. Pentru ca deja au informatii despre experienta celor zece state care au aderat acum doi ani, romanii sint avizati si pregatiti de cumparaturi. Asa cum

s-a intimplat in multe alte tari, unde cetatenii s-au apucat sa cumpere in cantitati industriale zahar inainte de scumpire si sa-l depoziteze in debarale, probabil se va intimpla si la noi.

Oamenii vor fi tentati sa achizitioneze in cantitati foarte mari pentru ca zaharul nu este un produs usor perisabil. In unele tari care au aderat in 2004, o usoara scumpire s-a manifestat cu citeva luni inainte de aderare. Cei care au fost prevazatori au inceput sa cumpere si sa-si umple camarile. Daca si la noi peste doua-trei luni se va manifesta o crestere de pret la zahar, oamenii se vor grabi sa achizitioneze cantitati importante.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6168&art=15274&cHash=cd1104150a

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
JTI: Ordonanta "114 bis" arde piata legala a tigaretelor