Aprecierea leului in raport cu valutele blocheaza vanzarile imobiliare Ca peste tot in lume, preturile scad acolo unde apare marfa suficienta. Ca sa existe locuinte ieftine, trebuie sa se ridice cat mai multe case.
In cartierul bucurestean Titan, langa Mega Image, un apartament cu trei camere se vinde cu 37.000 euro. Acest anunt de mica publicitate reprezinta o super-stire, chiar daca spatiul se afla la ultimul nivel al unui bloc de 10 etaje.

Apartamente atat de ieftine aproape ca nu mai gasesti in Capitala nici sa dai cu tunul. In Drumul Taberei, trei camere costa in jur de 50.000 de euro, iar in Iancului - peste 60.000. Langa mall-ul din Vitan, pretul unei locuinte similare se indreapta catre 80.000, iar in zone centrale ca Unirii sau Piata Alba Iulia, suta de mii de euro nu mai este demult o suma considerata prea mare.

Preturile apartamentelor sunt prohibitive, daca le raportam la puterea de cumparare a populatiei. Pe piata functioneaza rationamentul ca persoanele cu venituri substantiale si-au facut rate pentru casa, si astfel s-a subtiat dramatic numarul potentialilor cumparatori. Totusi, pentru anul acesta se anunta o crestere a salariului mediu (in prezent in jur de 150 euro pe luna), fapt ce ar determina aparitia unui nou "val" de beneficiari.

Matematicianul Florin Colceag, care conduce o agentie imobiliara si o companie de constructii, arata ca fenomenul e mai complex decat pare: "Cresterea salariului mediu tine de rata inflatiei leului, in timp ce jocul investitiilor in imobiliare tine de acumularile de capital strain in Romania.

Acestea sunt doua fluxuri relativ separate. Inflatia pe 2005 va fi una ascunsa, din cauza fluctuatiilor mai multor monezi, astfel ca raportarile statistice nu vor avea o certitudine totala. Sa nu uitam ca inflatia pe valuta nu exista la nivel de UE, ci doar la nivel de Romania".

Cererea depaseste net oferta

Preturile mari de pe piata imobiliara rezulta dintr-un dezechilibru intre cerere si oferta. In ultimii ani s-a construit foarte putin, astfel ca fondul locativ a ramas la cote reduse, in timp ce nevoia de spatii s-a amplificat.

Pe de alta parte, "superioritatea" (mai mult sau mai putin reala) a leului in raport cu euro si dolarul, a blocat tranzactiile. Vazand ca valutele nu mai prezinta interes ca plasamente pentru economii, s-a adoptat o alta varianta: imobiliarele. Pana acum, cei care au optat pentru aceasta modalitate, se pot felicita. Ei merg pe ideea ca "banii se devalorizeaza, dar casa si pamantul sunt oricand folositoare". Mai ales in perioadele cand preturile lor se afla intr-un proces de crestere.

Constructiile ar stopa preturile

"Cresterea preturilor la bunurile imobiliare poate fi oprita prin programe de constructii. Acestea ar urma sa se deruleze prin finantare externa si garantarea statului. Compania noastra a propus Ministerului Locuintelor si Primariei Bucuresti un program de suprainaltare si mansardare a blocurilor din Capitala. Astfel s-ar realiza 40.000 de noi apartamente. Totodata, criza de energie care se vede la orizont din cauza scumpirilor anuntate s-ar atenua prin utilizarea de panouri de tip Condem, pretul intretinerii scazand pana la un sfert din cel actual."
Florin Colceag, administratorul firmei Standard Trust
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri