Romania cel mai probabil nu va mai semna un nou acord stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) incepand cu anul viitor, potrivit lui Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania.

“Asteptarea noastra, si cred ca este si punctul lor de vedere (n.red. al Guvernului), este ca din vara anului viitor Romania va putea sa mearga pe cont propriu si nu va mai avea nevoie de aceste acorduri stand-by”, a raspus uruguaianul unei intrebari venita de la investitorii straini despre posibilitatea semnarii unui nou acord intre Romania si FMI.

Guillermo Tolosa a fost prezent la o intalnire cu investitorii romani si straini organizata saptamana aceasta de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Asteptarea noastra, si cred ca este si punctul lor de vedere, este ca din vara anului viitor Romania va putea sa mearga pe cont propriu si nu va mai avea nevoie de aceste acorduri stand-by - Guillermo Tolosa, FMI

Romania a obtinut in prima parte a anului 2009 un program de finantare externa de 19,95 miliarde euro de la FMI, UE, BM si alte institutii financiare internationale. Componenta FMI din acest program a reprezentat un acord stand-by pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, finalizat in 2011. Guvernul a continuat relatia cu Fondul printr-un acord de tip preventiv, de 5 miliarde euro, care va expira anul acesta.

Asa arata agenda misiunii FMI...
Citeste si: Asa arata agenda misiunii FMI la Bucuresti: cele trei teme "fierbinti"

Oficialul FMI a vorbit si despre riscurile politice din Romania, aratandu-se increzator ca efectele negative vor fi extrem de reduse.

Nu vad un risc politic foarte mare in Romania. Ce avem acum este doar ceva ‘zgomot’ politic - Guillermo Tolosa, FMI

“Nu vad un risc politic foarte mare in Romania; acum cateva luni scrisoarea de intentie a fost semnata de o alianta din care faceau parte socialisti, cat si de liberali, precum si un alt grup politic – partide care reprezentau o foarte mare parte din Parlamentul Romaniei. Sigur, alianta nu mai exista in prezent in aceeasi forma, dar sunt in continuare increzator in stabilitatea politica. Ce avem acum este doar ceva ‘zgomot’ politic”, a mentionat Guillermo Tolosa.

Reprezentantul FMI a subliniat ca singurul risc cu adevarat important pentru Romania este acela de a nu implementa suficient de rapid reformele necesare.

Uniunea Europeana ne asigura...
Citeste si: Uniunea Europeana ne asigura ca va pune urmarul pentru atingerea...

“Singurul risc este implementarea nu foarte rapida a reformelor pe care le-am discutat deja. Este riscul ca Romania sa nu isi atinga potentialul; altfel, nu ma astep la probleme majore in urmatorii ani. Nici chiar criza din Ucriana nu este un risc major pentru Romania. Dimpotriva, am auzit discutii despre faptul ca exista investitori care si-au reevaluat pozitiile din Rusia si s-au reorientat catre alte tari din Europa de Est, inclusiv Romania”, a concluzionat Guillermo Tolosa.

Cititi si FMI a amanat pana in noiembrie a treia evaluare a acordului cu Romania


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
FMI vrea ca Romania sa nu puna in pericol progresele cheltuielilor