Cu toate ca Romania si Polonia au pornit de la un nivel similar al PIB per capita in 1989, la caderea regimurilor comuniste, tara noastra este in prezent cu 7 ani in urma Poloniei la acest capitol, in timp ce din perspectiva salariilor este cu 13 ani in urma, arata un raport de analiza al BCR.

Conform analizei BCR, Romania si Polonia sunt doua economii destul de asemanatoare, dar cu povesti diferite. Acestea sunt cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est, cu 20 de milioane de consumatori in Romania, respectiv 38,5 milioane de locuitori in Polonia.

Totusi, ponderea sectorului agricol in PIB-ul Romaniei este de 4 ori mai mare decat cea din zona euro si de doua ori mai mare decat in Polonia. Ambele au beneficiat insa de investitii straine directe mai slabe, cu un stoc mai mic de 5.000 de euro pe locuitor, fata de niveluri intre 8.000 si 10.000 de euro in Cehia, Ungaria si Slovacia.

Ca urmare, la capitolul investitii straine directe (ISD) Romania sta putin mai bine, fiind in urma Poloniei cu doar 5 ani, dar analistii BCR avertizeaza ca decalajul se va mari cel mai probabil. Pe de alta parte, Romania este bine pozitionata sa recupereze din decalajul exporturilor de servicii, dar in prezent acest decalaj de dezvoltare este de 6 ani.

“Decalajul in cazul exportului de servicii va fi probabil singurul care se va inchide pana in 2019 (anul in care Romania ar putea adera la zona euro), ca urmare a expansiunii puternice a IT-ului”, a spus Eugen Sinca, analist senior in cadrul BCR.

Decalajul salarial intre Romania si Polonia este urias

Diferenta intre salariul mediu brut in Polonia si cel din Romania este destul de mare, de aproximativ 400 de euro, analistii BCR fiind de parere ca in prezent acest decalaj este de 13 ani. In prezent, salariul mediu brut din Polonia este de circa 900 de euro, in timp ce in Romania este de 500 de euro. Pana in 2019, Romania are potential sa ajunga la un salariu mediu brut de aproape 700 de euro, dar decalajul va ramane totusi semnificativ, in contextul reformei lente a sistemului de educatie si a lipsei orientarii economiei spre domenii inalt tehnologizate.

Totodata, cresterea investitiilor in agricultura si restructurarea sectorului de stat sunt esentiale pentru imbunatatirea productivitatii muncii. In prezent, decalajul de productivitate este ridicat intre Polonia si Romania, de circa 12 ani.

“Potentialul de convergenta al Romaniei este de natura sa ramana valid, ca urmare a unei traiectorii de dezvoltare similara cu Polonia Trebuie insa ca Romania sa nu mai piarda nicio oportunitate, sa isi consolideze brandul de tara si sa urmeze politici publice coerente in scopul cresterii atractivitatii pentru investitori. Nu in ultimul rand, ramane cruciala reforma educatiei si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale”, a subliniat Radu Craciun, economistul sef al BCR.

Reforma institutiilor publice si reducerea coruptiei sunt insa elementele cheie pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri