Guvernul a autorizat plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a venitului de completare pentru angajatii care vor fi disponibilizati de la compania CFR Marfa, estimati la 2.500 salariati.

Distribuirea banilor a fost aprobata in sedinta de miercuri a Executivului, prin hotarare. Pentru cei 2.500 angajati care vor fi disponibilizati, Ministerul Transporturilor a calculat un necesar financiar, aferent doar acestui an, pentru venitul de completare de 16,9 milioane lei. "Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la CFR Marfa, urmare aplicarii planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societati. Concedierea salariatilor CFR Marfa se va face incepand cu luna iulie 2014 si este necesara alocarea de la bugetul asigurarilor pentru somaj a sumei totale de 67,6 milioane lei, din care in anul 2014 suma de 16,9 milioane lei", se arata in proiectul elaborat de minister, potrivit Mediafax.

In urma cu doua saptamani, ministrul Transporturilor de atunci, Dan Sova, a anuntat ca CFR Marfa va incepe concedierea a peste 2.000 de oameni, din cauza situatiei financiare nefavorabile, in lipsa acestei masuri transportatorul feroviar riscand sa ramana fara fond de salarii din august. El a precizat ca numarul celor disponibilizati va fi mai mic de 2.500, in contextul in care aproximativ 200 au iesit intre timp la pensie, iar cei care vor pleca vor beneficia de salarii compensatorii, pana la 24 de luni, banii aflandu-se la Ministerul Muncii.

Sova a precizat ca s-a incercat gasirea unor solutii de concediere in doua etape sau concedierea unui numar mai mic de persoane, insa in urma discutiilor cu Fondul Monetar International si analiza exacta a cifrelor propunerile nu s-au putut concretiza. Activitatea CFR Marfa "se pierde" daca numarul de concedieri va depasi 1.480 de persoane, deoarece compania nu va mai avea "cine sa duca mai departe contractele", a declarat presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica.

Liderul sindical a declarat ca nu stie despre concedierile anuntate joi de ministrul Sova, pentru ca sindicatele au stabilit, impreuna cu acesta, ca nu pot pleca de la CFR Marfa mai mult de 1.480 de persoane, astfel incat activitatea companiei sa nu fie afectata. Sova anunta, in luna mai ca va cere FMI o derogare de la prevederea din acordul incheiat cu statul roman privind concedierea a 2.500 de angajati de la CFR Marfa, in conditiile in care sunt solutii pentru salvarea a 1.100 locuri de munca.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014, CFR Marfa va renunta la 2.500 de angajati in acest an, estimand ca in cadrul companiei vor mai ramane 6.376 de salariati. Bugetul prevede cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de 16,8 milioane lei. Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa si continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic.

Angajamentul a fost asumat dupa ce, in luna iunie a anului trecut, compania GFR, controlata de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat castigatoare in procesul de privatizare a companiei feroviare, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni. Tranzactia nu a fost finalizata insa pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra operatiunii.

Privatizarea CFR Marfa a reprezentat atunci un subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, seful Guvernului cerand ca vanzarea companiei sa fie reavizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, condus de Basescu, iar presedintele cerand ca Ponta sa isi asume raspunderea pentru privatizare. Compania CFR Marfa, controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, cu afaceri de 208 milioane de euro anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri