In cazul unei secete prelungite care poate genera o crestere alarmanta a preturilor la alimente state precum Pakistan, unde 47,7% din bugetul familiei este alocat mancarii, sunt cele mai impactate. In Romania, 34,2% din cheltuieli este directionat catre asigurarea hranei, potrivit Vox.com.

Studiul realizat de Washington State University releva faptul ca tarile mai bogate aloca un procent mai mic din buget pentru achizitionarea de alimente. Spre exemplu, sud coreenii alocau in 1975 o treime din buget pentru mancare, iar in prezent ponderea a scazut la 12%.

Mai mult, americanii cheltuiesc mai putini bani pe mancare decat europenii, respectiv 6,6%. Astfel, un american scoate din buzunar pe an 2.273 de dolari pentru mancare consumata acasa, in timp ce un german aloca 2.481 de dolari, un francez 3.037 dolari si un norvegian 4.485 de dolari.

Buget pentru alimente

Statele care aloca cei mai multi bani pe alimente sunt Pakistan (47,7%), Cameroon (45,9%), Egipt (42,7%) si Nigeria (39,5%). In Romania procentul se opreste la 34,2%, in timp ce bulgarii cheltuiesc 19% din buget pentru mancare, Ungaria 16,6% si Ucraina 42,2%.

Dancila: Eliminam autorizatia...
Citeste si: Viorica Dancila: Eliminam autorizatia de constructie

Peste un sfert dintre romani nu mai au bani dupa acoperirea cheltuielilor de baza, iar dintre persoanele care mai raman cu bani, 30% ii folosesc pentru plata datoriilor, 26% economisesc si 23% isi cumpara haine noi, Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare).

Pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana, intretinerea locuintei, transportul, abonamentele la telefon si cablu-TV, dar si pentru a-si plati taxele, romanii sunt nevoiti sa aloce 1.700 de lei lunar.

Sursa foto: Mancare, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Trotinetele electrice, interzise pe strada in Romania