Maxim cinci milioane de lei/luna ajutor dat celor care angajeaza absolventi

Angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai unei forme de invatamant si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin trei ani pot primi stimulente de pana la aproape cinci milioane de lei lunar/ persoana, potrivit legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj

Una dintre masurile de stimulare a incadrarii in munca a absolventilor este acordarea de subventii angajatorilor, pe o perioada de un an. Astfel, cei care angajeaza absolventi ai scolilor profesionale si de arte si meserii, primesc lunar un salariu de baza minim brut pe tara, adica peste trei milioane de lei, potrivit datelor NewsIn. Pentru angajarea unui absolvent de liceu stimulentul este de 1,2 salarii (aproape patru milioane de lei), iar pentru licentiati, angajatorii primesc un salariu si jumatate (aproape cinci milioane de lei).

Angajatorii care incadreaza in munca absolventi pe o perioada nedeterminata beneficiaza, timp de un an, si de scutire de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta persoanelor respective.

Tinerii absolventi sunt si ei stimulati pentru a se angaja imediat dupa terminarea scolii. Ei primesc, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara, daca se angajeaza cu un program de opt ore si pentru o perioada mai mare de un an.

Absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept primesc o suma neimpozabila, egala cu indemnizatia de somaj pe care ar fi primit-o pana la expirarea perioadei de acordare, daca nu s-ar fi angajat. Suma cumulata se acorda la un an de la angajare.

Pentru a le facilita gasirea unui loc de munca, agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca ofera mediere, informare, consiliere si cursuri de formare profesionala. O forma speciala de mediere este bursa locurilor de munca, pe care agentiile o organizeaza in septembrie, special pentru absolventi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri