O combinatie intre forta de munca ieftina, acces la energia electrica si un Guvern care depune eforturi pentru a atrage investitii straine face din Etiopia una dintre cele mai atractive natiuni de pe continentul african pentru investitorii chinezi, noteaza Bloomberg.

"Etiopia este exact asa cum era China in urma cu 30 de ani; cu o infrastructura slaba de transport si foarte multi oameni fara locuri de munca", afirma Zhang Huarong, presedintele unei fabrici de incaltaminte cu actionariat chinez din Addis Abeba, capitala tarii africane, pentru Bloomberg. Obisnuit insa cu ritmul de lucru din China, afaceristul chinez se plange insa de "ineficienta de scara larga" si "birocratie" si se lupta sa sporeasca productivitatea fabricii aflata la o treime fata de China.

Cu toate acestea, "Guvernul in Etiopia incearca sa creeze conditiile propice pentru transformare. Ar putea deveni o varianta a Chinei in Africa.", apreciaza, de asemenea, Deborah Brautigam, autor al "The Dragon’s Gift: The Real Story of China in Africa", pentru sursa citata.

China, Africa si comerciantii cu amanuntul de la nivel global sunt toti interesati ca Etiopia, si alte tari precum Tanzania, Rwanda si Senegal centre de productie viabile pentru produsele obitnute prin utilizarea intensiva a fortei de munca. De altfel, natiunile africane dispun de oportunitatea de a "importa" 80 de milioane de locuri de munca pe care China le va exporta peste hotare pe masura ce producatorii interni isi pierd competitivitatea, odata cu cresterea costurilor cu forta de munca.

Sursa foto: milosk50 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri