Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorala Permanenta, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara.

Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorala Permanenta, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara, iar fonduri vor fi taiate printre altele de la Ministerul Finantelor si cel al Mediului. Astfel, Sanatatea va primi 489 milioane lei pentru cheltuielile aferente programelor nationale si sistemului de interventii de urgenta, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate - 166 milioane lei, Apararea - 400 milioane lei, Economia - 300 milioane lei din care 100 milioane lei pentru schema de ajutor de minimis pentru intreprinderi mici si mijlocii si 200 milioane lei pentru investitii de retehnologizare, Educatia - 150 milioane lei pentru plata drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti, Transporturile - 356 milioane lei in special pentru restantele si subventiile CFR, Afacerile Interne si Autoritatea Electorala Permanenta - 192 milioane lei, Munca - 42 milioane lei, Cultura - 10 milioane lei, potrivit Mediafax.

Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru plata arieratelor autoritatilor locale catre furnizori, care la randul lor au datorii catre bugetul de stat, in cadrul unei operatiuni de compensare. "Ministerul Apararii are prevazute fonduri pentru posibile cheltuieli in perioada urmatoare, acestea urmeaza sa fie angajate si, din acest motiv, le-am trecut in Fondul de rezerva si, pe masura ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apararii in aceasta dimineata si, pana la sfarsitul anului, intentionam ca aceasta crestere de cheltuieli pentru Aparare, intr-o perioada sensibila, importanta, dificila pentru regiune, sa fie de 0,2% din PIB", a declarat premierul Victor Ponta.

De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizand ca acestea sunt "principalele" institutii de la care vor fi diminuate fonduri si ca asupra bugetului Presedintiei si al Parlamentului "nu se intervine". Veniturile estimate la bugetul general consolidat vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmand insa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB.

"Cheltuielile pentru Aparare sunt deocamdata incluse in deficitul de 2,2 insa pana la sfarsitul anului probabil ca se vor putea materializa si intr-o crestere a deficitului cu aceasta suma, dar la acest moment acordul nostru cu partenerii internationali este mentinerea in aceasta tinta. Tratatul de Stabilitate si Crestere, care include si tinta de deficit la care Romania trebuie sa ajunga in 2015, de 1% structural, 1,4 pe ESA si 1,6-1,7 pe cash, prevede foarte clar ca anumite cheltuieli determinate de circumstante exceptionale nu sunt luate in calculul deficitului structural. Ramane ca in perioada urmatoare Consiliul ministrilor de Finante din UE sa decida ce inseamna «circumstante exceptionale», pentru toate statele, si daca situatia din Ucraina si cheltuielile de aparare determinate de aceasta situatie se incadreaza in prevederile din Tratatul Fiscal, caz in care deficitul poate fi crescut", a aratat Voinea.

In luna iunie, premierul Ponta anunta ca deficitul bugetar pentru acest an va fi majorat cu suma de 700 de milioane de lei, reprezentand cheltuieli pentru Ministerul Apararii, adaugand ca aceasta situatie a fost negociata de catre ministrul Bugetului, Liviu Voinea cu reprezentantii Comisiei Europene. Ministrul Voinea a explicat ca rectificarea bugetara este una pozitiva deoarece au fost incasate venituri suplimentare din alte surse fata de estimari, precum 350 milioane lei din taxa claw-back si 700 milioane lei din vanzarea de certificate verzi.
El a sustinut totodata ca nu au fost taiate fonduri de la investitii.

Prima ectificare bugetara va fi aprobata de Guvern intr-o sedinta speciala programata pentru vineri, fiind convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, iar a doua rectificare va fi efectuata spre sfarsitul lunii septembrie, dupa noi consultari cu partenerii financiari internationali si pe baza noilor acte normative care vor intra in vigoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri