Producatorii farmaceutici din Romania bugetul trimestrial pentru medicamente trebuie suplimentat cu 175 milioane lei incepand cu ultimele trei luni ale acestui an, o masura necesara pentru a raspunde nevoilor reale de tratament ale pacientilor.

"Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) saluta preocuparea autoritatilor pentru imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate prin cresterea alocarii bugetare pentru sanatate, in conditiile colectarii suplimentare fata de nivelul planificat, a peste 350 milioane lei din taxa clawback, noteaza Mediafax.

Urmatorul pas este prioritizarea corecta a alocarii sumei suplimentare, context in care industria farmaceutica atrage atentia ca bugetul actual alocat medicamentelor nu raspunde nevoilor reale de tratament ale pacientilor", se arata intr-un comunicat al celor doua asociatii.

Astfel, ARPIM SI APMGR spun ca suplimentarea bugetului medicamentelor trebuie privita ca o prioritate pentru pacientii romani, fiind necesara alocarea a 175 milioane lei in plus la bugetul aprobat trimestrial incepand cu trimestrul patru al anului curent.

"Pentru sistemul de sanatate actual, care se afla in plin proces de reforma, orice bugetare suplimentara da posibilitatea de a oferi tratamentele necesare pacientilor romani. Apreciem eforturile autoritatilor care s-au concretizat prin cresterea bugetului Sanatatii in urma rectificarii din luna iulie. Dar, pentru ca aceasta crestere sa aduca beneficii pacientilor si sa raspunda nevoilor reale de tratament ale acestora, solicitam autoritatilor alocarea a 175 milioane lei din suma totala anuntata la rectificare si includerea acesteia in referinta trimestriala", a declarat Calin Galaseanu, presedintele ARPIM.

Conform proiectului de rectificare prezentat de Ministerul Finantelor, Ministerul Sanatatii va primi 500 milioane lei pentru cheltuielile aferente programelor nationale si sistemului de interventii de urgenta, iar Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate suma de 165 milioane lei. A doua rectificare va fi efectuata spre sfarsitul lunii septembrie.

La randul sau, presedintele APMGR, Dragos Damian, arata ca suma din bugetul de stat alocat trimestrial pentru medicamente in acest an a fost la nivelul consumului real din ultimul trimestru al anului 2011, diferenta dintre acesta si consumul real de medicamente fiind suportata de catre producatorii de medicamente prin taxa clawback.

"In acest context, consideram prioritara cresterea bugetului de referinta folosit in calculul taxei si modificarea formulei de calcul a taxei clawback, astfel incat sa reflecte nevoile reale ale pacientilor romani. Doar asa pacientii romani vor putea beneficia de tratamentele de care au nevoie, iar industria producatoare de medicamente nu va mai acoperi, prin taxa clawback, intreg deficitul de finantare si va reveni treptat la posibilitatea de a face noi investitii", a afirmat Damian.

Producatorii cer dublarea procentului din PIB alocat sanatatii

Totodata, reprezentantul ARPIM afirma ca autoritatile ar trebui sa depuna eforturi pentru ca, treptat, procentul din PIB alocat sanatatii sa ajunga la minimum 7% din PIB de la 3,9% in prezent.

ARPIM reprezinta cele mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale prezente in Romania, care realizeaza impreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice romanesti.
APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri