Banca Nationala Romana vrea sa renoveze conacul care a apartinut lui Mihail Oromolu, guvernatorul bancii centrale din perioada interbelica. Conacul a fost preluat de BNR de la Finantele Publice Valcea.

BNR vrea sa renoveze un conac din comuna Pausesti-Maglasi, judetul Valcea, care a apartinut lui Mihail Oromolu, guvernator al bancii centrale in perioada interbelica, si estimeaza ca va plati pentru acest proiect pana la 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro), inclusiv TVA. Conacul, construit in perioada 1915 - 1916, a fost preluat de BNR in urma cu cativa ani de la Finantele Publice Valcea, potrivit Mediafax.

Proiectul de consolidare, refunctionalizare si amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrari la interiorul si exteriorul cladirii, interventii la imprejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalatii noi sau de canalizare, potrivit unui anunt al BNR. Contractul are o valoare estimata de 8,26 milioane lei, fara TVA si va finantat de banca centrala din fonduri proprii, iar termenul pentru finalizarea lucrarilor a fost stabilit la doi ani de la data atribuirii acordului.

Lucrarile vor fi contractate prin licitatie restransa, criteriile de atribuire fiind pretul ofertei, cu o pondere de 50%, garantia acordata (25%) si termenul de executie (25%). Constructorii interesati de acest proiect pot depune ofertele sau cererile de participare pana la 8 septembrie. Licentiat in Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat si membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat si National Liberal.

El a detinut functia de guvernator al BNR in perioada 1 ianuarie 1922 - 31 decembrie 1926, de activitatea sa in aceasta functie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului in aur detinut de BNR la Reichsbank (Banca centrala a Germaniei), incheierea conventiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrala si revenirea statului in actionariatul BNR. Fostul sef al bancii centrale a mai detinut si o vila in Bucuresti, amplasata in apropierea Guvernului, preluata in 2012 de fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) de la compania Avrig 35, in contul unei datorii.

Citeste si:
BNR lanseaza in circuitul numismatic o moneda din argint de 10 lei
BNR lanseaza in circuitul...

NEPI, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania in ultimii ani, a anuntat ca va investi aproximativ 15 milioane euro intr-un proiect care vizeaza renovarea vilei istorice si construirea unei cladiri de birou langa aceasta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
BNR anunta lansarea proiectului FinTech Innovation Hub