Banca Nationala a Romaniei a redus inca o data prognoza de inflatie, de la 3,1% la 2,2% pentru acest an si de la 3,1% la 3% pentru 2015. BNR prognozeaza o rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor, a anuntat guvernatorul banci centrale, Mugur Isarescu.

"In sedinta de astazi (luni - n.r.), CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015, si in partea superioara a intervalului de variatie, in a doua jumatate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se plaseaza la nivelul de 2,2% la finele anului 2014 si la 3% la finalul anului 2015, iar rata medie anuala a inflatiei se anticipeaza a se situa la 1,4% in 2014 si la 2,4% in 2015", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, citat de Mediafax. La raportul anterior, din luna mai, BNR a modificat prognoza de inflatie de la 3,5% la 3,3% pentru 2014 si de la 3,2% la 3,3% pentru anul urmator. Ulterior, estimarea a coborat de la 3,3% la 3,1%.

Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 0,66%, fata de 0,94% in mai si 1,55% in decembrie 2013, atingand un nou minim istoric. Totodata, rata medie anuala a inflatiei a coborat la 1,7% in iunie, de la 2,1% in luna precedenta. Rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, a fost de 1,5%, comparativ cu 1,8% in mai, nivel care plaseaza Romania printre statele care se incadreaza in criteriul aferent privind convergenta nominala la nivelul UE.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat miercuri intr-o conferinta de presa.

Citeste si:
Deficitul balantei comerciale a ajuns la 10 MILIARDE de euro
Deficitul balantei comerciale...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile au crescut cu 4% in decembrie 2019