"ANRE a informat Guvernul, la data de 30 iunie 2014, cu privire la cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2015, la nivelul de 11,9%. (...) Impactul certificatelor verzi in factura consumatorului final de energie electrica se mentine constant la nivelul celui considerat pentru anul 2014, respectiv de 35 lei/MWh, avand in vedere ca pentru atingerea obiectivului national nu sunt necesare eforturi suplimentare din partea consumatorilor", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare a Guvernului, citata de Mediafax.

Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Economiei si Departamentul pentru Energie. Potrivit angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, ponderea energiei regenerabile in consumul final brut de energie va trebui sa ajunga in 2020 la 24%. Directivele europene prevad ca in perioada 2015-2016 aceasta cota sa fie de 20,59%.

Guvernul sustine insa ca "se constata ca pana in prezent traiectoria orientativa a fost indeplinita si depasita". Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilita de Guvern la 11,1%, impactul in facturi fiind de 35 lei/MWh de electricitate. "Impactul certificatelor verzi in factura consumatorului final de energie electrica se mentine constant la nivelul celui considerat pentru anul 2014, respectiv de 35 lei/MWh, avand in vedere ca pentru atingerea obiectivului national nu sunt necesare eforturi suplimentare din partea consumatorilor", se precizeaza in nota de fundamentare.

Potrivit datelor ANRE, impactul mediu al contributiei pentru energia regenerabila in factura consumatorului final in anul 2012 a fost de 29 lei/MWh.
In 2013, impactul in factura consumatorului final a contributiei pentru energia regenerabila a crescut de la 30 lei la 53 lei/MWh la inceputul anului, dar a coborat la 35 lei dupa ce Guvernul a diminuat sprijinul acordat productiei de energie din surse regenerabile.