Castigul salarial mediu net a fost de 1.687 lei, in iunie, ceea ce reprezinta o crestere cu 0,3% (5 lei) fata de luna mai si cu 5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cele mai mari valori inregistrandu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale si cele mai mici in hoteluri si restaurante, arata INS.

Astfel, in extractia petrolului brut castigul salarial a fost in iunie de 4.707 lei, iar in hoteluri si restaurante de 981 lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare decat in mai, scrie Mediafax.

In iunie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte). Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cu 12,7%, si in fabricarea produselor din tutun, cu 10,7%.

Majorari intre 6% si 9% au avut loc si in fabricarea bauturilor, telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport. Cresteri intre 3,5% si 5,5% s-au consemnat si in fabricarea produselor textile, activitati de editare, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 14,6%, si in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 6% si 9%.

Retail jobs

Reduceri intre 2% si 4,5% s-au operat in fabricarea altor mijloace de transport, tranzactii imobiliare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, industria metalurgica, transporturi terestre si transporturi prin conducte. In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare fluctuatii ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (0,4%), administratie publica (-0,1%), sanatate si asistenta sociala (-0,5%).

Indicele castigului salarial real pentru iunie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 125,6%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in mai 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri