Cosul de gaze naturale pentru populatie este "un microb care infecteaza piata" i va fi desfiintat de la 1 ianaurie 2015, a declarat joi Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Din 1 ianuarie 2015 cosul reglementat de gaze se va desfiinta. (...) Cosul de gaze este un microb care infecteaza piata si impieteaza tranzactiile cu gaze. In piata de gaze s-au obtinut preturi mai mici decat cele reglementate", a afirmat Havrilet intr-o conferinta.Pretul final platit de consumatori - populatie i firme - rezulta dintr-un co format din gazele din productia interna i importuri, mult mai scumpe. Gazele din productia interna reprezinta o componenta a coului de gaze. La populatie, ponderea gazelor interne in co este mai mare decat in cazul companiilor, scrie Mediafax.

Havrilet a adaugat ca tot de la 1 ianuarie 2015 producatorii de gaze vor fi obligati sa tranzactioneze pe bursa 50% din cantitati, fata de 20% in prezent, ceea ce va avea ca efect scaderea valorii facturilor la gaze naturale.

Totodata, ANRE va elabora, in perioada urmatoare, reglementari al caror scop va fi protejarea consumatorilor de gaze naturale. "Urmatoarele reguli si ordine ale ANRE vor fi in favoarea consumatorilor de gaze prin obligarea furnizorilor de a fi mai transparenti in relatia cu clientii. In zona furnizorilor de gaze si electricitate nu am vazut in ultimii ani o competitie reala. Cei mari impuneau pretul", a precizat Havrilet.

Presedintele autoritatii a adaugat ca Romania a platit anul trecut cu 1 miliard de dolari mai putin pe gazele importate din Rusia. Consumul de gaze a scazut anul trecut cu 8%, iar pretul mediu de import a scazut cu 9,4%, la 398,1 dolari pe mia de metri cubi, de la 439,5 dolari pe mia de metri cubi in 2012.

Potrivit datelor ANRE, consumul de gaze national a fost acoperit anul trecut in proportie de 15,28% de importuri din Federatia Rusa, in scadere de la nivelul de 24,32% in 2012. In primele cinci luni ale anului in curs, consumul de gaze a scazut 6%, in timp ce pretul mediu de import a coborat cu 26,6%, de la 402,4 dolari la 295,4 dolari pe mia de metri cubi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri