Datoria externa pe termen mediu si lung era, la finalul lunii aprilie, de 2,47 miliarde de euro, in crestere cu 0,9% fata de sfarsitul anului 2005, arata datele publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Datoria publica si public garantata a fost de aproximativ un miliard de euro, ceea ce reprezinta 44,2% din datoria externa pe termen mediu si lung, in scadere usoara fata de nivelul de 45,9% consemnat la sfarsitul anului trecut. In luna aprilie, datoria externa pe termen mediu si lung scazuse cu 0,2% fata de sfarsitul lui 2005.

Datoria externa negarantata public a crescut la 1,2 miliarde de euro, fiind cu 5,2% mai mare decat cea inregistrata la finalul anului trecut.

Scaderea datoriei externe totale a facut ca rata serviciului datoriei (raportul dintre serviciul datoriei pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii) sa coboare la 16,2% fata de 18,2% inregistrat la sfarsitul lui 2005. Pe de alta parte, gradul de acoperire a importurilor prin rezerva oficiala a BNR, de valuta si aur, a scazut la 6,3 luni de import, fata de 6,4 luni de import la 31 decembrie 2005. In luna aprilie gradul de acoperire a datoriei, descris de cantitatea de valute si au din rezerva internationala a Romaniei, urcase la 6,6 luni de import.