Scaderea economica a Romaniei in trimestrul al doilea vine in contextul in care majoritatea economiilor europene au evoluat slab in aceasta perioada, tara noastra neavand cum sa faca exceptie, spune Constantin Nita (foto), ministrul Economiei. Oficialul a subliniat totodata faptul ca la nivel semestrial Romania este in graficul de crestere economica prognozata de Guvern, FMI si Banca Mondiala.

Cititi in continuare intreaga declaratie de presa a ministrului Constantin Nita.

Primul aspect care trebuie evidentiat in legatura cu noile date privind Produsul Intern Brut publicate de Institutul National de Statistica este ca desi economia Romaniei a inregistrat doua trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul intregii perioade analizate ea se afla pe un trend pozitiv cu o crestere economica ajustata sezonier de 2,6% fata de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definitia tehnica a recesiunii economice, de doua trimestre consecutive de scadere economica, nu trebuie sa estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%.

Mai mult, avansul Produsului Intern Brut al Romaniei din primul semestru este sustinut si de anumiti indicatori cheie ai economiei precum exporturile, productia industriala si comertul cu amanuntul. Exporturile realizate in primul semestru s-au ridicat la 25,5 miliarde de euro, in crestere cu 7,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, productia industriala a crescut in aceeasi perioada cu 9,1% fata de primul semestru din 2013 iar volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul s-a majorat cu 8,6% pentru aceleasi perioade de referinta.

Trebuie remarcat ca avansul Produsului Intern Brut din prima jumatate a anului de 2,6% este in graficul de crestere economica prognozata de Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Banca Mondiala care estimeaza pentru finalul anului un avans de 2,8%. Din acest punct de vedere, semnalul privind o deraiere a economiei romanesti de la tintele de crestere economica asumate nu este sustinut de argumente economice - Constantin Nita

In al doilea rand, trebuie remarcat ca avansul Produsului Intern Brut din prima jumatate a anului de 2,6% este in graficul de crestere economica prognozata de Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Banca Mondiala care estimeaza pentru finalul anului un avans de 2,8%. Din acest punct de vedere, semnalul privind o deraiere a economiei romanesti de la tintele de crestere economica asumate nu este sustinut de argumente economice.

In pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat insa nici semnalul de incetinire a economiei romanesti inregistrat in trimestrul doi al acestui an care desi s-a mentinut pe plus, cu o crestere ajustata sezonier de 1,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a scazut totusi cu 1% fata de primul trimestru. Aici, referinta foarte ridicata din primul trimestru, cand avansul PIB-ului de 3,8% a inregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeana si rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene in trimestrul doi, pot explica in mare masura aceasta incetinire a economiei romanesti din ultimele trei luni.

Avansul PIB-ului in zona euro a fost 0% in trimestrul doi iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% fata de primul trimestru. Dependenta economiei romanesti de evolutia economiilor europene este evidenta daca se ia in calcul valoarea schimburilor intracomunitare din primul semestru din 2014 care s-a cifrat la 18,3 miliarde de euro la exporturi, reprezentand 71,7% din total.

Totodata, semnalul privind incetinirea cresterii economice din trimestrul doi, confirma necesitatea continuarii eforturilor Guvernului de implementare a masurilor menite revigorarii economice prin atragerea investitiilor straine directe si demararea unor proiecte majore de infrastructura care isi vor replica efectele in economia nationala prin crearea de noi locuri de munca si dezvoltarea industriei locale.

Cititi mai mult despre intrarea in recesiune tehnica: Romania reintra in recesiune tehnica, cu cea mai mare scadere din UE. INS a tinut la secret revizuirea PIB in T1

Scaderea investitiilor, accizele si taxa pe stalp au tras in jos economia; analistii scad prognozele

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri