MMSSF considera necesara modificarea legii privind permisele de munca, pentru indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul procesului de negociere a aderarii la UE, cu privire la libera circulatie a lucratorilor si serviciilor.
Acest proiect de act normativ, prevede eliminarea restrictiilor impuse cetatenilor statelor membre si ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European (SEE), cu privire la durata detasarii si in vederea viitoarei transpuneri in legislatia nationala a prevederilor directivei europene in ceea ce priveste detasarea lucratorilor in cadrul furnizarii de servicii.

Modificarile proiectului tin cont si de cetatenii straini din afara UE
Prin acest proiect de act normativ este vizata modificarea legii nr. 203/1999 privind permisele de munca. Aceasta modificare urmareste armonizarea legislatiei care reglementeaza accesul si incadrarea in munca a strainilor pe teritoriul Romaniei cu politica Guvernului de a stimula dezvoltarea mediului de afaceri din Romania, precum si recomandarile Comisiei Europene (CE) de reglementare a statutului lucratorilor detasati pe teritoriul Romaniei de angajatori stabiliti intr-unul dintre statele membre ale UE sau intr-unul dintre statele semnatare ale Acordului privind SEE.

Un alt obiectiv al proiectului este acordarea unui regim similar strainilor care provin din tari ale Uniunii Europene si strainilor ce provin din afara acesteia. Dupa aderarea Romaniei la UE, cetatenii statelor membre si ai statelor semnatare ale Acordului SEE, precum si membrii de familie ai acestora, vor avea acces liber pe piata muncii din Romania.

In acest fel se va creea un statut discriminatoriu comparativ cu cetatenii straini provenind din state din afara UE, membri de familie ai cetatenilor romani, care au posibilitatea de a se incadra in munca fara a le fi necesara obtinerea permisului de munca in conditiile unei sederi continue si legale in Romania de cel putin cinci ani.

In prezent perioada limita de detasare a cetatenilor straini in Romania, este de 12 luni, fapt ce a adus atingerea implementarii proiectelor marilor companii in vederea indeplinirii clauzelor contractuale. Aceasta perioada urmeaza a fi extinsa pana la trei ani.

Prin modificarile proiectului, se va raspunde si unor solicitari anterioare ale Delegatiei Comisiei Europene cu privire la verificarea indeplinirii conditiei referitoare la lipsa antecedentelor penale doar in cazul functiilor pentru a caror ocupare legislatia din Romania prevede aceasta conditie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri