Comisia Europeana vrea ca Guvernul sa elimine obligativitatea producatorilor de gaze din Romania de a livra cu prioritate gaze din productia interna catre populatie. In acest context, autoritatile de la Bucuresti nu vor creste pretul la 1 octombrie, asa cum era programat.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI si Comisia Europeana, pretul gazelor livrate populatiei urma sa creasca cu 3% de la 1 octombrie. "Legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie si noi consideram ca acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislatiei comunitare. Directia Generala Intreprinderi (DG Enterprise) doreste sa eliminam aceasta prevedere, dar noi nu vrem", a declarat, potrivit Mediafax, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

O delegatie guvernamentala condusa de Nicolescu a avut luni consultari, la Bruxelles, cu reprezentantii Directiei Generale Energie din CE in legatura cu aspecte nationale si regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie. Nicolescu a adaugat ca, pana la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, Romania nu va mai pune in aplicare calendarul de dereglementare a pretului gazelor pentru populatie.

"Exista insa si o divergenta majora cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusa interdictie privind exportul de gaze naturale din Romania. Am cerut implicarea Directiei Generale Energie in solutionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca pana la solutionarea acestei situatii, statul roman isi rezerva dreptul de a amana aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populatie. In consecinta, intentionam sa nu punem in aplicare cresterea pretului la gazul domestic, agreata de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent", a declarat Nicolescu, citat in comunicatul Departamentului pentru Energie.

Nicolescu afirma in luna mai ca procesul de convergenta a preturilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat si nu mai este necesar sa fie majorate preturile, asa cum erau angajamentele fata de FMI si CE. Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri