Departamentul pentru Energie propune Comisiei Europene (CE) sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.

Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018. In cazul in care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

"In urmatoarele doua saptamani voi face trei vizite la Bruxelles pentru a discuta acest subiect. Semnalele de la CE sunt incurajatoare", a declarat luni ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna, informeaza Mediafax.

Departamentul pentru Energie arata, intr-un comunicat, ca, din cauza unor neintelegeri cu DG Intreprinderi, structura din cadrul CE, in privinta dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din productia interna, mai ieftine fata de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat in 2012 de Guvern este momentan suspendata.

Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, cresterea de pret programata pentru 1 octombrie este anulata. Nicolescu declara in urma cu o saptamana ca legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie, dar DG Intreprinderi din cadrul CE doreste liminarea acestei prevedere.

Citeste si:
Guvernul suspenda liberalizarea pretului gazelor
Liberalizarea pretului la...

Pretul gazelor, subiect de dezbatere publica

Departamentul pentru Energi a lansat o dezbatere publica pe tema pretului gazelor destinate populatiei si asteapta opinii pana in 15 septembrie. Comunicatul precizeaza ca, in prezent, aplicarea calendarului vine in contradictie cu tendinta de scadere a pretului gazelor naturale constatata la nivel regional, coroborata cu stagnarea castigurilor salariale nominale medii nete ale populatiei.

In perioada decembrie 2012 - iunie 2014 castigul salarial mediu net lunar, exprimat in termeni nominali, a scazut cu 0,59%, in timp ce, in acelasi interval, pretul gazelor livrate populatiei a crescut cu 15,82%. Totodata, pretul gazelor produse intern a crescut in perioada analizata cu 16,63%.

Comunicatul Departamentului pentru Energie arata ca, daca nu va fi modificat calendarul de liberalizare pentru populatie, pretul gazelor destinate consumului populatiei va creste cu 40,11% in perioada octombrie 2014 - iulie 2016.

De asemenea, in ultimii aproape doi ani, tarifele pentru transportul, inmagazinarea si distributia gazelor au crescut cu 103,75%, 54,79%, respectiv cu 35,43%. Aceste tarife sunt aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Citeste si:
Bode: 9,7 mld. de euro am primit de la UE pentru 93 de contracte in...
Bode: 9,7 miliarde de euro am...

Totodata, Nicolescu afirma in luna mai ca procesul de convergenta a preturilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat si nu mai este necesar sa fie majorate preturile, asa cum erau angajamentele fata de FMI si CE.
Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ponta denunta lipsa unui acord cu Comisia Europeana la pretul gazelor
Setari Cookie-uri