Taxa pe constructii speciale, cunoscuta ca "taxa pe stalp", va fi redusa de la 1,5% la 1% din valoarea constructiei, iar veniturile colectate nu vor intra la bugetul de stat, ci raman la autoritatile locale, a anuntat joi premierul Victor Ponta.

"Taxa pe constructii speciale vreau s-o reducem si putem sa ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% si toate veniturile sa fie colectate si sa intre in bughetul autoritatilor locale. In acest fel, au sanse mai mari de dezvoltare si de fapt banii autoritatilor locale inseamna canalizare, apa, drumuri, scoli", a spus Ponta. El a precizat ca modificarea va fi facuta in urma unui punct de vedere cerut de Parlament si i-a cerut ministrului de resort sa implementeze aceasta solutie.

Pe ordinea de zi a sedintei Executivului a fost anuntata si luare in discutie a unui punct de vedere al Guvernului referitor la propunerea legislativa intitulata "Lege pentru modificarea art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale", initiata de deputatul PDL Andreea Paul si un grup de parlamentari apartinand grupurilor parlamentare al PDL, PP-DD, independenti, precizeaza Mediafax.

Taxa pe constructii speciale a fost introdusa la inceputul acestui an. Introducerea taxei a fost propusa inca din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate.

Incasarile depasesc valoarea estimata initial

Taxa se plateste in doua rate anuale, iar dupa prima declarare a reiesit ca statul va incasa mult peste valoarea estimata initial in negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. In prezent se estimeaza ca incasarile din taxa pe constructii speciale vor depasi in acest an 1,5 miliarde lei.

Citeste si:
Ponta: Nu vom vota pentru un guvern "Dancila 2"
Ponta: Nu vom vota pentru un...

Introducerea taxei pe stalp si cresterea accizelor la carburanti au reprezentat principalele argumente ale autoritatilor romane in negocierile cu FMI si CE pentru ca institutiile internationale sa accepte cresterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Liviu Dragnea, adus in instanta ca martor in dosarul lui Zgonea