Deficitul de cont curent al Romaniei nu este ingrijorator pe termen scurt, deoarece este acoperit in mare parte de investitii straine, insa pe termen mediu si lung, mentinerea unor rate inalte ale deficitului ar putea periclita cresterea economica, arata un studiu al ING Bank, publicat in cursul zilei de ieri.

Deficitul de cont curent al Romaniei se datoreaza cresterii puternice a cererii interne de bunuri si a cererii sectorului privat, se arata in studiul ING. Totusi, desi s-a atins un deficit record de 8,7% din PIB in 2005, acesta a fost acoperit aproape in intregime din investitii straine directe, a observat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Pe termen scurt, investitii straine noi vor acoperi mare parte din deficit, considera Citu. De altfel, in primele cinci luni ale lui 2006, cele 2,9 miliarde euro investite de companii straine in Romania au acoperit 85% din deficitul de cont curent. Iar in a doua jumatate a anului se vor adauga inca trei miliarde euro numai din privatizarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si a Electrica Muntenia Sud, se precizeaza in studiul ING.

Totusi, principalii factori care determina marimea deficitului - si anume performantele exportatorilor, cererea de produse din import si dinamica cererii interne, nu par sa duca spre o atenuare a lui, considera economistul sef al ING Bank Romania. Iar cresterea pretului petrolului pe plan international adauga o presiune suplimentara asupra deficitului comercial, a avertizat Citu. Or, privatizarile se apropie de sfarsit si nu se stie daca investitiile straine vor mai finanta in suficienta masura deficitul de cont curent.

Ignorarea chestiunii deficitului de cont curent s-ar putea dovedi foarte costisitoare, se mentioneaza in studiul ING. "Alte tari din regiune, care aveau un deficit de cont curent chiar mai mic ca proportie in PIB, au fost penalizate de catre investitorii internationali si au fost nevoite sa creasca ratele dobanzii, care a avut ca efect imediat temperarea cresterii economice", a spus economistul sef al ING bank Romania.

De altfel, majorarea deficitului de cont curent poate duce la o scadere a increderii in capacitatea unei tari de a-si plati la timp ratele scadente ale datoriilor, mai ales cand este vorba de o economie in tranzitie ca cea romaneasca, se arata in studiul mentionat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri