Impozitele si taxele locale se vor indexa, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, din trei in trei ani, in functie de inflatie, au aratat reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice (MFP), intr-un seminar pe probleme fiscale.

In prezent, taxele si impozitele locale se indexeaza anual, in functie de evolutia inflatiei.

Din ianuarie 2007 impozitele se vor plati trimestrial, iar in cazul impozitului pe proprietate vor exista doua termene de plata: 31 martie si 30 septembrie. De asemenea, agentii economici vor fi obligati sa-si declare bunurile o data la trei ani.

Persoanele fizice din Romania care vor avea, dupa aderare, depozite in statele membre Uniunii Europene nu vor fi impozitate. Potrivit noului Cod Fiscal, exceptie vor face Austria, Luxemburg si Belgia. De asemenea, veniturile obtinute de rezidenti in Romania nu vor fi impozitate.

Locuintele cu o suprafata mai mare de 150 metri patrati vor fi impozitate cu cate 5 la suta in plus pentru fiecare 50 metri, iar impozitul in agricultura va fi stabilit in functie de categoria de folosinta a terenului si a zonei.

Taxa de inmatriculare pentru masinile non-euro va putea ajunge pana la 8.000 euro, in functie de capacitatea cilindrica.

Din 2007, cursul de schimb care va fi luat in considerare la nivel national va fi cel stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent.

Potrivit reprezentantilor MFP, pana in prezent Romania a atins nivelul minim de accize impus de UE pentru benzina cu plumb, bere si vinuri.

Pentru un hectolitru de alcool pur in prezent se plateste o acciza de 550 euro, dar, potrivit reprezentantilor MFP, aceasta va mai creste (in conditiile in care in Anglia se plateste 3.000 euro pe hectolitru, iar in Suedia statul percepe 5.000 euro pe hectolitru).

Pentru tigarete in prezent se plateste o acciza de 34 euro la mia de tigarete si va trebui sa se ajunga la 60 euro pe mia de tigarete.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Profitul Romgaz a scazut cu 22% in 2018: "A fost un an complicat"