Managerii societatilor comerciale asteapta in urmatoarele trei luni o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu ultimele trei luni, potrivit unui sondaj intocmit de Institutul National de Statistica (INS)

Managerii firmelor din industrie estimeaza atat cresterea volumului de productie din industria prelucratoare, cat si a stocului de contracte si comenzi. Cei mai multi manageri estimeaza ca exportul de produse finite va avea o tendinta ascendenta, soldul conjunctural, care exprima diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative, fiind de 8%.

Conform buletinului de conjunctura, numarul de salariati va ramane constant, scaderea personalului de la firmele cu peste 500 de salariati urmand sa fie compensata de cresterile de la intreprinderile cu un numar de salariati intre 250 si 499. De asemenea, managerii estimeaza ca pretul produselor industriale se va mentine in crestere (sold conjunctural 17%).

Potrivit estimarilor din luna iulie 2006, volumul de productie in constructii va creste (sold conjunctural 43%), la fel ca si stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +23%). Numarul de salariati se va mari pe ansamblul sectorului (sold conjunctural 28%). Totodata, pretul lucrarilor de constructii va creste (sold conjunctural 39%), dar cu o intensitate redusa fata de prognoza luna anterioara (sold conjunctural 49%).

Managerii societatilori comerciale apreciaza ca vanzarile de marfuri vor creste (sold conjunctural 32%), ca si volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor. Majoritatea comerciantilor prefera piata interna (sold conjunctural 27%), iar, conform estimarilor prelucrate de INS, nivelul stocurilor de marfuri se va mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert (94% dintre cei intervievati). in acest domeniu, numarul de salariati se va mentine in crestere (6% sold conjunctural), la fel ca si preturile de vanzare cu amanuntul, desi intr-un ritm mai putin accelerat.

Managerii firmelor mici si mijlociii (sold conjunctural 48%) sunt cei mai optimisti in privinta cresterii cererii de serviciii. De asemnea, 90% dintre cei chestionati au estimat ca in urmatoarele trei luni numarul de salariati se va mentine stabil, iar costurile prestatiilor vor fi in crestere.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Suntem pregatiti pentru o criza? Raspunsul EY Romania