Desi Germania, Franta si Italia nu au reusit sa inregistreze cresteri in al doilea trimestru, economiile de la periferia zonei euro, precum Spania si Portugalia, au inregistrat usoare reveniri economice. Astfel, Spania avand o crestere trimestriala de 0,6%, cea mai rapida din ultimii cinci ani, arata o analiza a PwC.

In acelasi timp, economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% fata de trimestrul anterior, Italia a intrat in recesiune pentru a treia oara din 2008, iar Franta are parte de al doilea trimestru consecutiv de stagnare economica. "Ne asteptam ca economia Germaniei sa revina pe crestere in trimestrul trei, luand in calcul faptul ca ultima contractie s-a datorat unor factori conjuncturali – un prim trimestru foarte puternic si o escaladare a situatiei din Ucraina – in timp ce fundamentele economiei germane raman puternice. Suntem mai putin optimisti cand vine vorba de celelalte tari care formeaza „nucleul” zonei euro", a declarat Richard Boxshall, economistul sef al PwC.

Efectul unei cresteri mai sustinute se vede deja in reducerea ratei somajului in Spania, care a fost in descrestere continua de la sfarsitul anului 2013. Rezultate la fel de bune sunt asteptate si in al treilea trimestru pentru cele mai multe tari de la periferia zonei euro, tinand cont si de sezonul turistic foarte reusit. Pe baza acestei analize, economistii PwC au revizuit in scadere proiectiile de crestere pentru zona euro in 2014, de la 1,1% la 0,8%, avand in vedere slabiciunile celor trei tari din nucleul eurozonei.

In Statele Unite, perspectivele de crestere economice sunt optimiste, avand in vedere ca o crestere a ratei dobanzii de politica monetara a Rezervei Federale (FED) este asteptata abia in 2015. Au existat ingrijorari in privinta celei mai mari economii a lumii dupa rezultatele dezamagitoare din primul trimestru, atunci cand aceasta s-a contractat cu 0,5% fata de ultimul trimestru al anului 2013 (sau cu 2,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut). Insa aceasta scadere a fost rezultatul unor factori conjuncturali cum ar fi iarna lunga si foarte aspra, precum si ajustarile stocurilor firmelor.

Cresterea estimata pentru cel de-al doilea trimestru a fost insa mult mai buna, 1% crestere fata de trimestrul anterior si o rata anualizata de crestere de 4,2%, sustinuta in principal de consumul privat si de o refacere a stocurilor. "Am anticipat in prognozele noastre aceasta redresare si ne mentinem estimarea privind o crestere economica de 2,1% in Statele Unite in 2014, care ar urma sa se accelereze pana la 3% in 2015. Excluzand ipoteza unor socuri externe majore, ne asteptam ca FED sa inceteze achizitia de active si programul de relaxare cantitativa pana la sfarsitul acestui an. Dupa care ne asteptam ca FED sa inceapa un ciclu de crestere a ratei dobanzii de politica monetara din a doua jumatate a anului 2015", a conchis Richard Boxshall.

Si OCDE estimeaza ca economia mondiala va continua sa inregistreze cresteri modeste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri