Romania va putea statelor UE acordarea asistentei pentru recuperarea creantelor fiscale

Autoritatile competente din Romania vor putea, incepand cu data aderarii la Uniunea Europeana, sa solicite celorlalte state membre acordarea asistentei in vederea recuperarii creantelor fiscale pentru care nu este posibila recuperarea in Romania

Statele membre solicitate vor realiza recuperarea acestor creante potrivit legislatiei lor nationale, asa cum ar proceda in cazul propriilor creante. in conditii de reciprocitate, au fost reglementate si conditiile in care autoritatile competente din Romania vor acorda asistenta altor state membre pentru recuperarea acelorasi tipuri de creante.

Guvernul a aprobat o modificare a Codul de procedura fiscala. Prin acest nou act normativ au fost transpuse in legislatia nationala prevederile comunitare privind asistenta reciproca intre statele membre ale Uniunii Europene in materie de recuperare a creantelor privind restitutiile, interventiile si alte masuri care fac parte din sistemul de finantare integrala sau partiala al Fondului European de Garantare a Agriculturii (FEGA) si a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 vor intra in vigoare modificarile aduse prevederilor Codului de procedura fiscala, care vizeaza atribuirea unui cod de identificare fiscala de catre organele fiscale persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, pentru a se asigura schimbul de informatii referitor la administrarea TVA-ului comunitar.

Totodata se clarifica si competenta de administrare in cazul acestor categorii de persoane. De asemenea, va si stabilita o competenta speciala de administrare a contribuabililor nerezidenti care nu au un sediu permanent si modificarea termenelor de depunere a declaratiilor privind impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, si implicit a termenelor de plata, pentru microintreprinderile definite potrivit Legii nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, precum si pentru asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.

Astfel, microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor depune asemenea declaratii si vor efectua platile trimestrial, iar asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice, anual.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri