Industria prelucratoare din Romania, care acopera 75% din exporturi, fiind una dintre cele mai dezvoltate sectoare din economia locala, are o contributie scazuta la cresterea PIB, din cauza productivitatii reduse si a lipsei competitivitatii, arata un raport al Comisiei Europene publicat joi.

"In ciuda faptului ca industria prelucratoare are cea mai mare contributie la valoarea adaugata din toate statele membre UE, Romania nu a mai elaborat o strategie in domeniu din 2009", se arata in editia din 2014 a Raportului CE asupra Competitivitatii Industriale.

Comisia noteaza ca autoritatile romane au inceput anul trecut redactarea a doua strategii privind politicile industriale si competitivitatea locala, dar documentele nu au fost finalizate, in parte din cauza schimbarilor de pe scena politica si a lipsei de resurse. Potrivit programului national de reforma pentru 2014-2016, cele doua strategii ar trebui finalizate pana la finele acestui an, noteaza Mediafax.

Romania inregistreaza lacune si in alte sectoare, iar diferitele strategii guvernamentale in domenii cheie, precum IMM-uri, mediul de afaceri, competitivitate, industrie, inovatie si exporturi, continua sa fie foarte slab coordonate, se arata in raport. Per total, slaba capacitate administrativa si desele schimbari legislative raman obstacole majore pentru imbunatatirea competitivitatii si a cresterii economice, afirma oficialii CE.

Programele nationale pentru IMM-uri si cele finantate cu fonduri europene raman greu de accesat.

Intreprinderile mici si mijlocii locale continua sa intampine dificultati in accesarea de imprumuturi, atat din cauza dobanzilor mari (dobanda medie anuala pentru un credit mai mic de 1 milion de euro este cu 17% mai mare decat cea pentru imprumuturile acordate companiilor mari), cat si din cauza birocratiei si a lipsei de transparenta din partea bancilor.

"Mai mult, programele nationale pentru IMM-uri si cele finantate cu fonduri europene raman greu de accesat, din cauza procedurilor birocratice lungi", potrivit raportului. Romania este in urma celorlalte state UE si in privinta investitiilor in cercetare si dezvoltare, resursele alocate sectorului in 2012 fiind egale cu doar 0,19% din PIB, noteaza Comisia. Cifra este cu 86% sub media europeana, Romania clasandu-se pe locul 26 din cele 28 de state membre.

"Romania are cea mai slaba performanta din UE dupa numarul de IMM-uri care lanseaza produse sau servicii inovatoare (cu aproape 65% mai putin decat media UE), iar declinul se accentueaza", se arata in raport.
De asemenea, accesul IMM-urilor la pietele externe este ingradit de o serie de factori, precum slaba calitate a produselor, serviciile post-vanzare si reteaua de distributie, iar firmele intampina dificultati majore din cauza profitabilitatii scazute si a lipsei de complexitate a strategiei de afaceri.

Comisia noteaza ca guvernul a prezentat recent o serie de masuri pentru imbunatatirea performantei exporturilor, precum un proiect, dezvoltat impreuna cu autoritatile elvetiene, prin care IMM-urile vor putea oferi servicii integrate de export, sau masuri pentru o mai buna promovare a exporturilor catre Emiratele Arabe Unite.
"Cu toate acestea, guvernul trebuie sa intensifice eforturile pentru o mai buna coordonare a politicilor din domeniile exporturilor, industriei, inovatiei si al accesului la finantare", potrivit Comisiei.

Mai mult, coruptia ramane un obstacol major pentru mediul de afaceri local, mai ales in domeniul contractelor publice, iar perceptia investitorilor ca fondurile publice sunt deturnate a crescut in perioada 2008-2012, se arata in raport. "Au fost luate masuri pentru reforma administratiei publice, dar eficienta acestora va depinde de forta elementelor de siguranta introduse pentru a asigura depolitizarea la toate nivelurile administratiei publice".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri