Ministerul Finantelor Publice va publica in 10 zile un proiect de ordonanta care prevede platile cu cardul la ghiseele ANAF.

Ministerul Finantelor Publice va publica in 10 zile un proiect de ordonanta care prevede platile cu cardul la ghiseele ANAF, dar si plati online pentru sumele datorate, precum si posibilitatea contribuabililor de a efectua platile catre Fisc, primarii si alte institutii publice in acelasi loc, potrivit Mediafax.

"Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghiseu, dar si plata cu cardul online si posibil alt acceptator de plata. Daca vom implementa proiectul asa cum il gandim in momentul de fata cu plata cu cardul, vom fi primii din lume care-l vom face. Ne comparam cu alte agentii fiscale, din cate stim sunt destul de avansati si australienii in acest sens. In momentul cand vom iesi cu proiectul de ordonanta vom vedea in ce forma este, dar este foarte posibil sa fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem", a declarat luni ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu, in conferinta de lansare a platformei ANAF prin care persoanele fizice pot solicita mai multe documente online.

Ea a precizat ca proiectul de ordonanta, anuntat de premierul Victor Ponta, prezent la conferinta, pune bazele legale ale unui astfel de sistem, insa pentru aplicarea sa este nevoie de o perioada mai indelungata, de 6-12 luni pentru ca o persoana sa-si poata plati taxele cu cardul la ghiseu.
Premierul a precizat ca Guvernul realizeaza cadrul legal si acordurile, investitiile urmand sa fie facute de emitatorii privati (bancile). La randul sau, Valentin Mavrodin, directorul Directiei Trezorerie si Contabilitate Publica in MFP, a explicat ca abordarea actului normativ este de a acoperi atat taxele achitate catre ANAF, cat si cele catre primarii.

"Vrem ca trezoreria statului sa devina acceptator de plata, pentru ca problemele intampinate de ghiseul.ro (platforma pe care cetatenii pot plati online taxele locale - n.r.) in prezent sunt legate de experienta pe care o au autoritatile locale si costurile pe care le genereaza implementarea unui astfel de sistem. In Romania sunt peste 3.200 de autoritati publice locale, costurile individuale sunt de 300 euro doar pentru interconectare, vorbim de 1,5 milioane euro extrapoland la toate autoritatile locale. Vrem ca trezoreria statului sa ofere gratuit acest sistem catre toate autoritatile locale", a afirmat Mavrodin.

El a aratat ca, devenind acceptator, trezoreria poate oferi serviciul de achitare online gratuit pentru toate institutiile publice din Romania, indiferent de natura obligatiilor de plata. Totodata, toti detinatorii de carduri pot utiliza acest serviciu, scopul fiind de a interconecta toate institutiile publice.
"De asemenea, mai avem un act normativ si lucram cu doua banci mari pilot, cu CEC si BCR, pe un produs unde persoanele fizice clienti ai acestor banci, de peste 7 milioane, pot achita obligatiile gratuit. Acest sistem vrem sa-l conectam la un moment dat cu aplicatiile de internet banking ale bancilor - avem cadrul legal creat - si atunci, daca accesezi o interfata de internet banking, poti sa-ti vezi obligatiile de plata si sa le achiti", a spus Mavrodin.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri