Guvernul momeste proprietarii cu noi facilitati, pentru a-i convinge sa-si micsoreze pierderile termice din locuintele in care stau.

Inlesnirile au fost adoptate la inceputul lunii curente si survin dupa ce precedentele facilitati acordate (la sfirsitul anului trecut si prin care s-au micsorat la 33% costurile ce revin proprietarilor in programul guvernamental, de la 75%) nu au entuziasmat pe nimeni.

Ultimele masuri luate prevad ca administratiile locale pot suporta temporar treimea din costuri care revine proprietarilor, pe linga cea pe care legea le obliga sa o asigure.

Banii, recuperati din intretinere

Administratiile locale nu vor da insa banii gratis. Primariile vor semna conventii de rambursare cu administratiile de proprietari, iar acestia vor plati esalonat sumele imprumutate de la primarii. Rata va fi egala cu economia facuta la intretinere prin reabilitarea locuintei, deci proprietarii nu vor plati mai mult. Cu alte cuvinte, omul va plati un timp aceeasi factura la intretinere, iar o parte din ea se va duce, prin asociatie, la primarie in contul costului reabilitarii. „Este singura solutie pe care o vad si e buna“, spune increzator viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu.

Portita legala a inceput sa fie studiata de juristii Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, dar va trebui rezolvata modalitatea legala prin care o primarie va putea acorda imprumuturi, neavind, in prezent, aceasta calitate. Legislatia urmeaza sa fie schimbata, astfel incit „sa nu vina Curtea de Conturi peste noi“, spune Murgeanu.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6319&art=15737&cHash=2b83c7b785