Productia si serviciile din zona euro au inregistrat in septembrie cel mai incet ritm de crestere din acest an, ceea ce ridica noi semne de intrebare asupra posibilitatii revenirii economiei din regiune in ultimul trimestru din acest an.

Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) pentru zona euro a coborat la 52,3 in septembrie fata de 52,5 in luna august, potrivit unui sondaj realizat de firma de analiza Markit Economics. Aceasta scadere depaseste asteptarile analistilor de la Bloomberg, care au anticipat o stagnare a indicatorului la 52,5. In ceea ce priveste productia in zona euro, aceasta s-a contractat, indicele coborand la 50,5 in septembrie fata de 50,7 in luna precedenta. De asemenea, indicele activitatii din sectorul serviciilor a inregistrat un declin in septembrie fata de luna august, de la 53,1 la 52,8. Cu toate acestea, faptul ca PMI a ramas peste pragul de 50 de puncte inseamna ca economia zonei euro se afla inca in crestere, potrivit Mediafax.

"Preturile au continuat sa coboare, pe fondul competitiei importante dintre firme, ceea ce, in mod inevitabil, amplifica ingrijorarea legata de intrarea in deflatie. Exista, totodata, semne ca in ultimul trimestru din acest an cresterea economiei va incetini si mai mult", a declarat Chris Williamson, economist al Markit. Datele publicate de Markit indica faptul ca produsul intern brut din zona euro va avasa cu 0,3% in al treilea trimestru, pe fondul stagnarii economiei din Franta si a cresterilor slabe inregistrate de economiile nationale din regiune. Inflatia din zona euro a fost de 0,4% in luna august, cel mai scazut nivel din ultimii aproape cinci ani. In aceste conditii, Banca Centrala Europeana a decis, la inceputul lunii septembrie, sa ia noi masuri de stimulare a economiei, printre care se numara reducerea dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,05% si initierea unor programe de cumparare de obligatiuni garantate cu active.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Angajatorii afectați primesc indemnizație de șomaj pentru 75% dintre angajați
Setari Cookie-uri