Gospodariile au avut venituri lunare medii de 2.452 lei in T2

Veniturile totale ale populatiei s-au situat in trimestrul al doilea la 2.452 de lei in medie pe gospodarie, din care veniturile banesti au reprezentat 85,1%, in timp ce cheltuielile gospodariilor au fost de 2.210 lei, consumul avand o pondere de 72,5%, potrivit datelor INS.

Veniturile medii lunare care au revenit unei persoane au fost de 919 lei din totalul de 2.452 de lei pe gospodarie, informeaza Mediafax. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.087 lei lunar pe gospodarie (782 lei/persoana), iar veniturile in natura de 365 lei lunar pe gospodarie (137 lei/persoana). Salariile si celelalte venituri asociate au format cea mai importanta sursa de venituri, de 51,2% din veniturile totale ale gospodariilor.

"La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (24,4%), veniturile din agricultura (3,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,4%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,4%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (14,9%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,2%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 33,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,4% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 63,5% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,3% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 36,3% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (26,6% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 9,7% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (30,0%) si celor din prestatii sociale (25,8%).

Citeste si:
Germania: Veniturile fiscale vor scădea semnificativ în următorii 5...
Germania: Veniturile fiscale...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Gospodariile au cheltuit lunar, in medie, 2.210 lei, din care unei persoane a revenit 828 lei, si au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni detin o pondere de 0,4% in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

In timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum este mai mare in urban fata de rural cu 429 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 47 lei.

Citeste si:
România sub ape | Localități din 16 județe, afectate de ploile...
România sub ape | Zeci de...

"Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 42,3% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar", se precizeaza in comunicat.

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in medie, 41,3% din consumul gospodariilor.

Consumul pentru locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei) a avut o pondere, in trimestrul al doilea, de 19,5% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta, cea mai mare pondere au avut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii acesteia (15,6%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,5%) si cele pentru educatie (0,5%).

Citeste si:
Analistii vad o crestere de pana la 5% pe burse in trimestrul 2
Analistii vad o crestere de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri