Respectarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), restructurarea cheltuielilor bugetare, alocarea mai multor bani pentru sanatate si pentru fermierii care traiesc din agricultura sunt cateva dintre recomandarile AmCham pentru candidatii la presedintie.

"Romania indeplineste toate cele cinci criterii de convergenta nominala de la Maastricht, ceea ce constituie un avantaj pentru decidentii din Eurozona, pentru institutiile financiare internationale, pentru agentiile de rating, pietele financiare si investitori. Mai mult, Romania indeplineste zece din cele unsprezece criterii macroeconomice din asa-numitul Scoreboard (Tablou de bord), iar datoria publica este la nivel mai bun decat in tarile Uniunii Europene. Acestea sunt atuuri pe care tara trebuie sa le capitalizeze", a declarat luni Daniela Nemoianu, membru in conducerea Camerei de Comert Americana in Romania - AmCham, potrivit Mediafax.

In acest sens, reprezentantii AmCham sustin mentinerea nivelului actual al datoriei publice si al indicatorilor macroeconomici si precizeaza ca tintele bugetare pot fi mentinute prin reforme si prin restructurarea cheltuielilor bugetare in mod eficient. "Recomandarile AmCham in acest sens sunt respectarea calendarului de atingere a Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), respectiv deficit de 1,4% din PIB in 2015 si pastrarea sa la un nivel similar, acomodarea noilor cheltuieli bugetare prin restructurarea cheltuielilor neeficiente, implementarea reformelor structurale si printr-un sistem de taxare mai apropiat de cel european, orientat catre cresterea veniturilor bugetare, si nu pe cresterea deficitului bugetar", a spus Nemoianu.

"Prioritati pentru Romania"

AmCham a prezentat luni un set de recomandari "Prioritati pentru Romania", editia din acest an fiind adresata candidatilor la alegerile prezidentiale. Analiza AmCham vizeaza mai multe domenii, printre care cel energetic, agricultura, sanatatea si educatia si sistemul asigurarilor sociale. In domeniul energetic, AmCham propune o politica energetica echilibrata si o strategie de adaptare la noul context international.

"Pe fundalul unor tensiuni crescute in regiune, cu implicatii directe asupra infrastructurii de transport al energiei primare, Romania este obligata sa se bazeze pe resursele energetice proprii identificate si de perspectiva, pentru a asigura tranzitia catre un rol de pol de stabilitate si eventual exportator de energie in zona", a declarat Cristian Colteanu, membru in consiliul de conducere AmCham. Alte recomandari ale AmCham vizeaza alocarea de mai multe resurse bugetare pentru domeniul sanatatii, care ar trebui sa fie un sector strategic pentru viitorul presedinte.

"Starea de sanatate are implicatii profunde asupra calitatii vietii romanilor, productivitatii si sperantei de viata, asupra tendintelor demografice ale Romaniei, astfel ca tara noastra nu mai poate amana derularea unei reforme structurale la toate nivelele sistemului de sanatate: finantare, cadru legislativ, acces echitabil la servicii medicale de calitate, tratamente si dispozitive medicale, personal medical calificat si suficient, educatie, management si capacitate administrativa", a declarat Jacopo Murzi, membru al conducerii AmCham.

Nu avem investitori strategici in agricultura

In domeniul agriculturii, recomandarile AmCham vizeaza in special fermierii care traiesc din agricultura. "Nu avem investitori strategici in agricultura, in ultimii 20 de ani sunt doar doua sectoare unde avem investitori strategici, in sectorul carnii si al laptelui. Pe fondul lipsei cadastrului, evaziunii fiscale, legislatiei similare cu UE, suntem in situatia in care avem milioane de fermieri are au un venit de 200-300 de lei pe luna si nu se pot conecta la infrastructura generala. Viitorul Guvern, presedinte trebuie sa aloce mai multe investitii pentru sustinerea fermierilor care traiesc din agricultura", a spus Nadia Crisan, reprezentant AmCham.

Potrivit AmCham, analiza structurala a economiei si societatii romanesti a relevat lipsa unui proiect de tara pe termen lung care sa ghideze dezvoltarea societatii. Principalele atuuri ale Romaniei identificate de AmCham sunt stabilitatea asigurata de ordinea constitutionala si statul de drept, legitimitatea oferita de sistemul democratic, situatia macroeconomica buna pe fondul unui grad scazut de indatorare publica, precum si independenta si securitatea energetica fundamentata de accesul la resurse, mixul energetic echilibrat si dezvoltarea sistemului energetic national. Aceste avantaje trebuie capitalizate prin masuri de reforme structurale menite sa le stimuleze si sa genereze crestere economica si dezvoltare.

Pe de alta parte, declinul populatiei, procesul de imbatranire, deteriorarea nivelului de educatie si discrepantele mari la nivel teritorial intre regiuni si mediul urban si rural reprezinta provocari majore. Mai mult, pe fondul acestor evolutii, structura economiei romanesti dominata de activitati cu valoare adaugata mica, cu o proportie mare a populatiei ocupate in agricultura de subzistenta, fara contributii fiscale, cu un grad scazut de dezvoltare a infrastructurilor fizice, a celor sociale si cu sisteme educationale si de sanatate neperformante reprezinta constrangeri majore pentru cresterea economica si sustenabilitatea finantelor publice.

Sursa foto: Shutterstock / O tanara femeie prezinta un plan de afaceri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri