Semne bune din industrie: cum au crescut comenzile

Indutria a inregistrat in primele opt luni cu 6,1% mai multe comenzi noi, datorate in special cresterilor din industria bunurilor de folosinta indelungata si a bunurilor intermediare, iar cifra de afaceri din industrie a urcat cu 8,9%, pe fondul unor industrii prelucratoare si extractive productive.

Astfel, industria bunurilor de folosinta indelungata a avut cu 29,4% mai multe comenzi, industria bunurilor intermediare cu 8,1%, cea a bunurilor de uz curent cu 7,6%, iar industria bunurilor de capital cu 3,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Afacerile din industria prelucratoare au avansat cu 9%, iar in industria extractiva cu 8,1%, potrivit Mediafax.

"Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+24,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,7%), industria bunurilor intermediare (+8,5%), industria bunurilor de capital (+8,3%) si industria bunurilor de uz curent (+4,3%)", se arata in comunicatul INS.

In august, comenzile noi din industrie atat pe piata interna, cat si pe cea externa, au scazut cu 13,1% fata de iulie, pe fondul reducerilor din industria bunurilor de uz curent (-15,6%), a bunurilor intermediare (-13,8%) si a bunurilor de capital (-12,8%). Pe de alta parte, s-au consemnat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,1%).

Industria energetica, exceptia cu rezultate bune

Cifra de afaceri din industrie a scazut pe total cu 12,3%, ca urmare a reducerilor din industria prelucratoare cu 12,7% si din industria extractive cu 2,4%. Au fost consemnate scaderi in industria bunurilor de capital (-26,6%), a bunurilor intermediare (-8,7%), a bunurilor de uz curent (-7,7%) si cea a bunurilor de folosinta indelungata (-6,1%). Singura care a avut rezultate in crestere a fost industria energetica, cu 3,8%.

Citeste si:
O nouă uzină Porsche va fi construită în Slovacia
O nouă uzină Porsche va fi...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Comparativ cu august 2013, au fost cu 2,2% mai putine comenzi noi pe ansamblul industriei, fiind afectate de scaderile inregistrate in industria bunurilor de capital (-8,9%). In schimb, industriile care au performat mai bine au fost cea a bunurilor de folosinta indelungata a (+50%), a bunurilor de uz curent (+3,6%) si a bunurilor intermediare (+3,3%).

Afacerile au crescut fata de august anul trecut cu 2,3%, ajutate de industria prelucratoare (+2,3%) si din industria extractivǎ (+2,2%). Industria energetica a avut afaceri cu 12,7% mai mari, a bunurilor de folosinta indelungata cu 8,7%, a bunurilor intermediare cu 3,7% si cea a bunurilor de capital cu 1,5%. Industria bunurilor de uz curent a scazut in schimb cu 3,8%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri