Romania ocupa locul 59 din 144 intr-un top al competitivitatii globale lansat recent la Forumul Economic Mondial. Tara noastra este peste Ungaria (locul 60) si Grecia (81), dar in urma unor state precum Azerbaidjan (38) sau Mauritius (39).

WEF Global Competitiveness Report

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, a comentat pe blogul sau clasarea mentionand ca Romania a facut pasi mari inainte, insa chiar si asa crede tara noastra inca mai are mult pana sa devina chiar mai competitiva la nivel global.

“Romania a inregistrat progrese pe mai multe fronturi si nu este o mare surpriza pentru noi sa vedem ca tara a evoluat din punctul de vedere al competitivitatii globale. Romania a rezistat crizei datoriilor suverane care a lovit Zona Euro cu cativa ani in urma, precum si mai recentelor tensiuni dintre Ucraina, Rusia si Occident”, a declarat Mark Mobius.

Desi cifrele de crestere din al doilea trimestru 2014 au fost usor mai scazute, la 1,4%, cresterea economica din Romania a depasit-o pe cea a UE la distanta mare, spune Mobius. Cererea interna a sustinut acest puseu de crestere, iar o majorare a salariului minim in luna ianuarie a jucat un rol in stimularea consumului.

“Cred ca indeplinirea cerintelor Fondului Monetar International (FMI) de catre Romania in ultimii ani a fost benefica si a adus stabilitate finantelor publice. Vedem, de asemenea, unele evolutii pozitive in Romania in general; rata somajului si ratele dobanzilor sunt in prezent la niveluri scazute, iar venitul disponibil este in crestere. Acestea fiind spuse, progresul a fost lent, iar consumul local a fost foarte scazut din 2008 si abia acum incepe sa-si revina”, mai afirma reprezentantul Franklin Templeton.

Daraban (CCIR): Italia a...
Citeste si: Daraban: Romania umbla cu niste cifre de parca vrea sa populeze luna

Foto: Shutterstock / Piata Universitatii


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romanii au de 4 ori mai multa incredere in CE decat in Parlament