Oficialii europeni si-au dat acordul de principiu pentru ca societatea Termoelectrica sa fie salvata prin stergerea datoriilor
Delegatia romana care a mers la Bruxelles saptamana trecuta a obtinut acordul de principiu al Directoratului general pentru competitie si al celui pentru energie si transporturi, raspunsul scris urmand sa ajunga la Bucuresti intr-o saptamana, a adaugat Codrut Seres. Pe baza acestui raspuns, Consiliul Concurentei urmeaza sa ia decizia finala.

"Cei de la Bruxelles au fost de acord( cu stergerea datoriilor- n.r.) pentru ca s-a demonstrat ceea ce noi spunem de mult: din punct de vedere operationa, Termoelectrica desfasoara o activitate profitabila, deci merita salvata", a declarat pentru NewsIn ministrul economiei si comertului, Codrut Seres. In opinia oficialului MEC, ceea ce greveaza in momentul de fata activitatea societatii Termoelectrica sunt in principal deciziile politice ale anilor anteriori, cand societatea a fost nevoita sa furnizeze energie sub costuri.

Termoelectrica se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa, din cauza datoriilor acumulate in timp care au ajuns la ora actuala la 1,2 miliarde euro. 800 de milioane de euro din aceste restante sunt datorii acumulate la stat, diferenta reprezentand-o datoriile comerciale, adica imprumuturile contractate de companie pentru achizitia de combustibili. Pentru revigorare, Ministerul Economiei a transmis, la inceputul lunii mai, la Consiliul Concurentei notificarea masurii de sprijin financiar pentru Termoelectrica SA.

Desi Termoelectrica are datorii imense, creantele sale acopera peste 80% din volumul platilor restante, dar conform unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza, blocajul financiar in care este captiva compania necesita cresterea investitiilor in reabilitarea retelelor de distributie si o disciplina fiscala mai stricta.

Transferul CET-urilor la primarii, agreat de MEC

Ministerul economiei(MEC) a acceptat transferul catre autoritatile locale a centralelor de la Palas, Galati si a patru din cele cinci CET-uri care functioneaza in Capitala. Conform proiectului de hotarare de guvern elaborat in acest sens, CET Palas va trece din proprietatea MEC in cea a Consiliului Local iar centrala de la Galati la Consiliul Judetean. In ce priveste CET-urile din Capitala, ministerul a fost de acord cu transferul centralelor Sud, Grozavesti, Titan si Progresul. CET Vest va ramane in proprietatea MEC, pentru ca, in momentul de fata, avem in derulare o finantare de modernizare si dorim sa metinem structura de actionariat, atata timp cat solutia de finantare a fost structurata intr-un anumit mod", a explicat ministrul Seres.

O alta centrala care nu mai intra in planurile de transfer catre autoritatile locale este si centrala de la Craiova. "CET Craiova ramane, deocamdata, la MEC deoarece pentru proiectele de modernizare a complexului energetic de la Craiova, structura finantarii a fost facuta avand in vedere pe de o parte evaluarea tuturor activelor iar pe de alta a fluxurilor de numerar", a mai declarat pentru agentia NewsIn ministrul economiei.

Ministerul isi reconsidera astfel pozitia privind transferul catre autoritati locale a centralelor, transfer sustinut de autoritatile locale din Capitala dar si de responsabili din Ministerul Administratiei si Internelor. In luna iulie, ministrul Codrut Seres preciza ca exista o serie intreaga de probleme legate de aceste transferuri din cauza ca de exemplu ELCEN Bucuresti, societatea care grupeaza termocentralele din Capitala, a contractat o serie de credite care vor trebui renegociate, CET Palas Constanta a infiintat o societate mixta cu un investitor privat, termocentrala de la Craiova face parte din Complexul energetic Craiova iar primaria nu isi asuma planul de investitii de aproximativ 600 de milioane de euro pana in 2011.

La mijlocul lunii iunie, un oficial al Ministerului Administratiei si Internelor a anuntat ca termocentralele din municipiile Bucuresti, Craiova, Constanta si Galati vor fi administrate de primarii, Ministerul Economiei avand termen pana la sfarsitul lunii sa propuna modalitatea de transfer. In opinia responsabililor MAI, actualul gestionar al termocentralelor, Termoelectrica are o administrare defectuoasa iar municipalitatea ar putea gestiona mult mai bine activitatea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri