Traian Basescu a catalogat drept inadmisibila presiunea facuta de reprezentantul companiei Lukoil si a cerut Guvernului sa fie pregatit pentru preluarea rafinariei de la Ploiesti, in cazul in care Lukoil nu reia vineri productia.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, ca comportamentul partii romane fata de Lukoil trebuie sa fie ”pe intelesul rusilor”, el avertizand ca aceasta companie trebuie sa se hotarasca: ori respecta legile statului roman si ramane aici, ori, ”daca vrea legile de la Moscova, se duce acolo”, a mai spus Basescu, citat de Mediafax.

Presedintele a spus ca in problema Lukoil nu discuta ”abordari dambovitene”, ci doar amenintari si presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si a Guvernului Romaniei. ”O astfel de abordare este inadmisibila, iar daca maine stabileste sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti pentru ca asta depaseste limitele unei companii”, a declarat Basescu.

El a spus ca Guvernul trebuie sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria de la Ploiesti si sa fie pregatit tehnic sa o preia in operare. ”La constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie”, a adaugat seful statului.

Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel. "Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici", a spus Nekrasov, intr-o intalnire cu presa.

El a adaugat ca marti a avut intalniri cu procurorul care ancheteaza dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. "Intelegem foarte bine ca ei (Dragnea si Nicolescu, n.r.) nu au cum sa intervina intr-o ancheta a procuraturii. Lor de asemenea le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca in minus bugetul tarii", a adaugat Nekrasov.

El considera ca acuzatiile aduse rafinariei sunt nefondate si a precizat ca Parchetul nu i-a prezentat niciun document din care sa reiasa vreun prejudiciu. "Nu am vazut lucruri concrete, doar fraze generale", a spus el, adaugand ca a ajuns la o intelegere cu Parchetul, dar fara sa ofere detalii.

"Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta maine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Daca conducerea Lukoil isi va da acceptul, repornim rafinaria. Daca nu, nu. Noi consideram ca taxele de 700 milioane de dolari platite pana acum in acest an pot reprezenta masuri asiguratorii", a continuat Nekrasov. El a afirmat ca acuzatiile procurorilor sunt nefondate. "Astazi am convenit masuri asiguratorii care vor fi in vigoare pe perioada cercetarii (...) Consideram acuzatiile neintemeiate. Persoanele fizice care au facut asa ceva sa fie sanctionate, iar din acest punct de vedere, vom acorda tot sprijinul nostru la desfasurarea anchetei", a continuat acesta.
Nekrasov a precizat ca in prezent se afla sub sechestru stocurile strategice de titei si produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone titei si circa 60.000 tone de benzina si motorina. De asemenea, tot patrimoniul rafinariei este sub sechestru, precum si debitul pe care Lukoil Romania il are catre Petrotel.

"Pentru noi a fost o lovitura foarte mare oprirea rafinariei, ne-a surprins aceasta decizie", a mai spus Nekrasov.
Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a facut saptamana trecuta perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Luni, premierul Victor Ponta spunea ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati.

Sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, spunand ca astfel pot fi platite salariile angajatilor, pot fi achizitionate materiale si pot fi platiti furnizorii. Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a precizat ca deciziile luate in cazul S.C. Petrotel Lukoil SA au rezultat in urma discutiilor cu reprezentantii conducerii societatii si "nu urmare unor declaratii cu caracter public facute de persoane din spatiul politic".

Precizarea a fost facuta dupa ce premierul Victor Ponta a declarat - in contextul sechestrului impus initial la Lukoil si opririi fabricii - ca Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati, apreciind ca nimeni nu fugea din tara cu conductele companiei. Declaratiile lui Ponta si decizia ulterioara a procurorilor de ridicare partiala a sechestrului au determinat reactii politice, dar si reactia CSM, care joi a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri