Modificarile aduse Codului Muncii cuprind precizari foarte clare privind modalitatea de informare si consultare a salariatilor atunci cand se fac concedieri colective, care vor rezolva neintelegerile ce apar pe aceasta tema intre patronate si sindicate, considera presedintele Consiliului Economic si Social (CES), Mihai Seitan
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Muncii, care vizeaza eliminarea deficientelor semnalate in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, publicat in data de 16 mai 2006.

Principalele modificari cuprinse in acest proiect de act normativ, publicat pe site-ul MMSSF, au in vedere alinierea la legislatia comunitara a prevederilor referitoare la procedura concedierilor colective, contractul individual de munca pe durata determinata, contractul individual de munca cu timp partial si principiul remunerarii egale.

Mihai Seitan a aratat intr-un interviu acordat Rompres ca forma actuala a Codului Muncii putea genera o serie de interpretari in cazul concedierilor colective, care creau disfunctii ale acestui proces si neintelegeri intre sindicate si patronate. El a apreciat ca noul Cod al Muncii elimina posibilitatea acestor interpretari, diminueaza neintelegerile intre patronate si sindicate si scurteaza acest proces. Referindu-se la modificarile propuse pentru noul Cod al Muncii, Mihai Seitan ca acestea au fost cerute de Uniunea Europeana pentru "aplicarea ad literam a unor directive care nu au fost aplicate ca atare cand s-a facut Codul Muncii".

O alta modificare importanta vizeaza contractele de munca cu timp partial, care pana acum nu puteau fi incheiate pentru o activitate sub doua ore zilnic sau 10 ore saptamanal, a precizat presedintele CES. "Acum se va putea lucra cu contract individual, indiferent cat de scurt - o ora pe zi , sapte ore pe saptamana, spre exemplu. Sunt tot mai multe astfel de situatii - oamenii lucreaza pe un proiect si nu puteau avea contract individual de munca cu timp partial", a explicat Seitan. Acesta a adaugat ca cele mai multe modificari aduse Codului Muncii sunt in general "pur tehnice", de precizare foarte clara a termenilor racordati la legislatia europeana, si, in al doilea rand, au fost explicitate problemele legate de concedierile colective si de timpul de lucru.

Presedintele CES a mai spus ca, pana acum, au fost semnale pozitive de la sindicate privind aceste modificari ale Codului Muncii. Patronatele nu au transmis inca pozitia lor, insa presedintele CES crede ca vor accepta noile prevederi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri