La Timisoara se inaugureaza astazi, chiar de ziua orasului, cea de-a doua Piata de gros din Romania, dupa cea de la Bucuresti. Investitia, care se ridica la 3,1 milioane de euro, a fost realizata de administratia municipala pe un teren aflat in proprietatea primariei, in suprafasa de 2,5 ha. Principalul finantator a fost Banca de Credit pentru Reconstructie a Germaniei, care a acordat pentru realizarea Pietei de Gros, o finantare nerambursabila in valoare de 2,55 milioane de euro, iar Primaria Timisoara a contribuit cu 640.000 de euro.

Punctul central al pietei il constituie spatiile de comercializare acoperite, care cuprind un numar de 66 de alveole, precum si alte 37 de spatii in aer liber. Hala pentru expunerea, vinzarea si pastrarea produselor cuprinde doua camere frigorifice, 24 de boxe prevazute cu energie electrica si racord la reteaua telefonica, alimentare cu apa si canalizare. Au fost prevazute si spatii de parcare a autovehicolelor, colectare deseuri, un restaurant cantina in regim de fast food, un punct vamal si o filiala bancara.

Piata de Gros Timisoara este un obiectiv de interes pentru comercianti, pentru marii producatori, pentru lanturile de magazine alimentare si complexele comerciale. Pentru inchirierea de spatii in Piata de Gros primaria va stabili tarifele pe baza de licitatie publica. „Aceasta piata este necesara si a fost impusa si de uniunea Europeana. Cred ca pina la jumatatea lunii septembrie activitatea se va desfasura din plin si va fi un succes”, a declarat, pentru NewsIn, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu.

Pe plan mondial, peste 15% din legume si fructe sunt comercializate prin piete de gros. Principala functie a acestora este de distributie, ele facilitind transferul marfurilor de la producatori spre consumatori.