Includerea in calculul Produsului Intern Brut (PIB) a unor activitati ilegale, cu precadere traficul de droguri, prostitutia si contrabanda cu tigari si alcool, ca urmare a unor reglementari la nivelul Uniunii Europeana (UE) a "scos" economia Italiei din a doua recesiune inregistrata dupa 2008. Astfel, PIB ajustat cu rata inflatiei al Italiei a avut prima crestere zero din 2000.

Inca din luna mai a acestui an, Italia a anuntat ca va include odata cu 2014 prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene. Decizia ajuta in sfarsit Italia sa inregistreze o crestere zero a PIB, dupa multi ani de stagnare economica, si sprijina eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a tintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostitutia si contrabanda vor fi prezente in PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii urmatori vor fi ajustate astfel incat sa reflecte schimbarea metodologiei, a informat in luna mai biroul de statistica de la Roma.

Miercuri, Italia a aflat ca declinul de 0,1% (date preliminare) din primul trimestru al anului 2014 a fost de fapt o stagnare - 0,0% (date finale), ceea ce a plasat a treia economie din Uniunea Europeana in afara recesiunii. Ultimele informatii au confirmat totusi o scadere de 0,2% in trimestrul doi, dar PIB trebuie sa inregistreze contractie timp de doua trimestre la rand, pentru a reintra in recesiune.

Ilegale sau nedeclarate, veniturile din economia Italiei ar putea reduce ponderea datoriei publice in PIB, care se situeaza la 132%, de doua ori mai mult decat plafonul maxim impus de Uniunea Europeana, de 60%.

Si INS apreciaza ca includerea in PIB a activitatilor ilegale, cum sunt prostitutia, drogurile si contrabanda, ar putea avea un impact de 0,2%, in timp ce Marea Britanie estimeaza ca doar prostitutia si drogurile au o contributie de 0,8% din PIB. Includerea in calculul PIB a unor activitati ilegale va creste economia Marii Britanii cu 10 miliarde lire, spun autoritatile din Londra.

Sursa foto: Shutterstock / Cinque Terre

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri