Prabusirea pretului la petrol reprezinta deja un motiv serios de ingrijorare pentru tarile puternic dependente de exporturile de titei. Evolutia viitoare a pretului poate decide in cazul fiecarui mare exportator de petrol daca intra sau nu intr-o recesiune severa pe termen lung.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut vineri la cel mai redus nivel din decembrie 2010, pe fondul cererii scazute din Europa si Asia si al unui excedent de productie in Liban si SUA. Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare in luna noiembrie au coborat cu 1,07% la 87 dolari pe baril, sub pragul psihologic de 90 dolari pe baril.

Pe piata americana, pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scazut cu 3,26% la 81,72 de dolari pe baril in pre-tranzactii, cea mai redusa cotatie din iunie 2012. Analistii Barclays au revizuit in scadere estimarile privind pretul petrolului WTI pentru ultimul trimestru al anului de la un pret mediu de 106 dolari pe baril, la 93 dolari pe baril. Progoza pentru 2015 a fost de asemenea redusa, banca anticipand un pret mediu de 96 de dolari pe baril, fata de 107 dolari pe baril anterior.

In cazul guvernelor din majoritatea tarilor exportatoare de petrol, pentru a-si indeplini obligatiile fiscale au nevoie ca pretul titeiului sa ramana peste un anumit nivel. Daca pretul pe baril va continua sa scada sub 87 de dolari, economiile extrem de dependente de exportul de petrol, precum Venezuela, Rusia sau Arabia Saudita, vor avea motive importante de ingrijorare.

Graficul urmator evidentiaza pretul pe baril de care urmatoarele tari au nevoie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale (preturile sunt exprimate in dolari), potrivit Business Insider.

Citeste si:
Cotatia barilului de petrol a crescut dupa anuntul mortii generalului
Cotatia barilului de petrol a...

Venezuela are nevoie, literalmente, ca pretul petrolului sa se dubleze in acest an pentru a reusi sa-si indeplineasca angajamentele fiscale. In consecinta, daca pretul continua sa scada, aceste tari vor avea nevoie de imprumuturi externe sau reduceri de cheltuieli pe plan intern in pofida promisiunilor, ceea ce va fi extrem de jenant pentru autoritati. In cazul Venezuelei si Rusiei, imprumuturile in obligatiuni de pe pietele internationale va fi, de altfel, extrem de costisitor, in contextul in care sunt considerate foarte riscante de catre investitorii internationali.

Cel mai mare impediment pentru Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este ca nu mai poate controla direct preturile (asa cum s-a intamplat in trecut), pentru a evita aceste probleme. Anterior, membrii OPEC ar fi redus productia de petrol in cazul in care scaderea preturilor ar fi reprezentat o amenintare. Acest lucru s-a schimbat din cauza exploziei industriei de gaze de sist in Statele Unite.

Citeste si:
[Infografic] Harta preturilor la droguri ilegale in Europa
Infografic Harta preturilor...
Sursa foto: Shutterstock / Sonde de petrol

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cel mai mare retailer din Rusia a intrat in Europa