Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national continua sa scada anul trecut si au ajuns la 15,6 miliarde lei fata de 3% in 2012, potrivit datelor INS.

Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au continuat sa scada anul trecut si au ajuns la 15,6 miliarde lei, reprezentand circa 2,5% din PIB, fata de 3% in 2012, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

"La nivel national ponderea investitiilor producatorilor nespecializati a reprezentat 73,1% in totalul investitiilor pentru protectia mediului, urmata de cea a administratiei publice (15,7 %) si a producatorilor specializati (11,2 %). In industria prelucratoare s-au realizat 43,5% din cheltuielile pentru protectia mediului a producatorilor nespecializati, in timp ce sectorul «productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda» s-au realizat 22,8%, iar sectorul «captarea, tratarea si distributia apei» a absorbit 22%", se arata intr-un comunicat al INS.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli s-au inregistrat pentru managementul deseurilor (54,2% din totalul cheltuielilor pentru protectia mediului la nivel national), urmate de cheltuielile pentru protectia apei (16,8%) si de cheltuielile pentru alte domenii de mediu (16,3%). INS a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca in 2012 cheltuielile pentru protectia mediului au scazut la 17,6 miliarde lei, reprezentand 3% din PIB. In 2011 indicatorul crescuse la 18,6 miliarde lei, respectiv 3,2% din PIB.

Cheltuielile la nivel national includ investitiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activitati proprii de protectia mediului) si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentand in principal sumele pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti).

Proiectul de buget: PIB de...
Citeste si: Proiectul de buget: PIB de 140 MLD. euro si curs valutar 4,5 lei/euro


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Lumea in schimbare: Donald Trump va prelua conducerea SUA