Agentia de evaluare financiara Moodys avertizeaza, in raportul anual privind Romania, asupra riscurilor de supraincalzire a economiei, apreciind in acelasi timp efectele pozitive ale procesului de aderare la UE si cresterea rezervelor externe. Ritmul rapid de crestere a creditului neguvernamental, in special cel in valuta, scumpirea abrupta a activelor si adincirea deficitului de cont curent creeaza un anumit nivel de ingrijorare, a afirmat vicepresedintele Moodys, Nina Ramondelli, autorul raportului.

Analistul a aratat ca un element care complica si mai mult situatia este decizia de a trece de la utilizarea cursului de schimb ca ancora antiinflationista la tintirea directa a inflatiei in cursul acestui an. Aderarea la NATO in 2004 si integrarea in UE, asteptata pentru 2007, au ajutat la constituirea unui cadru general de reforme, dar Moodys aminteste de problemele Romaniei in ce priveste continuitatea politicilor de reforma structurala, dar si de numarul mare de intreprinderi de stat inca nerestructurate.
Adincirea integrarii comerciale, financiare si institutionale cu UE vor mari capacitatea Romaniei de a face fata unor eventuale fluxuri de capital destabilizatoare. Avansul in procesul de aderare este o dovada clara a realizarilor in domeniul intaririi institutiilor politice si economice, a spus Ramondelli. De asemenea, agentia a apreciat reducerea rolului statului in economie, in urma privatizarilor, in special a vinzarii Petrom si a unor companii de distributie de electricitate si gaze naturale. Totodata, activitatea economica si controlul mai strict al cheltuielilor au dus la injumatatirea necesitatilor de imprumut ale sectorului public, incluzind unitatile din zona cvasi-fiscala. Aceste evolutii au fost salutare, avind in vedere pierderile financiare ale sectorului energetic si ineficienta productiei industriale, a conchis Ramondelli.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri