Din octombrie anul trecut si pana in prezent avicultorii au inregistrat pierderi de 120 de milioane de euro, a declarat,, pentru NewsIn, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van.

Cel de al doilea val de gripa aviara izbucnit in cursul lunii mai a provocat pierderi mult mai mari decat cel din toamna anului trecut. Pe de o parte din cauza faptului ca virusul a fost identificat intr-o ferma, ceea ce a facut consumatorii mult mai reticenti, iar pe pe alta parte ca urmare a extinderii fara precedent.

Pe langa pierderile suferite, societatile avicole sunt nevoite sa cheltuie acum milioane de euro pe campanii publicitare pentru a recastiga increderea consumatorilor.

Nu numai crescatorii de pasari au avut de pierdut din cauza gripei aviare. Guvernul a fost nevoit, numai pentru epidemia din toamna anului trecut, sa cheltuie 23 de milioane de euro. Pentru enul acesta nu s-a facut inca o centralizare a cheltuielilor guvernamentale, dar potrivit ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, cele mai mari cheltuieli au revenit Ministerului Transporturilor.

La inceputul lunii iunie, dupa stoparea raspandirii virusului aviar, Guvernul a decis sa sprijine sectorul avicol prin majorarea subventiilor acordate pentru carnea de pasare. Pana in prezent, aceste subventii nu s-au acordat inca.

Acest sprijin nu rezolva insa problema riscului de reaparitie a bolii, cu atat mai mult cu cat din 20 iulie a inceput migratia pasarilor ceea ce face ca pericolul sa creasca. si cum autoritatile nu au reusit pana acum sa identifice cauzele valului de gripa aviara care a cuprins Romania in luna mai, posibilitatea ca din toamna sa apara din nou focare de gripa aviara este destul de mare. De altfel, atat ornitologii cat si medicii au avertizat asupra acestui risc.

Ultimul focar de gripa aviara , din cele 127 semnalate la nivelul tarii, a fost inchis la sfarsitul saptamanii trecute. Virusul gripei aviare a fost identificat pe platforma Codlea, in luna mai, la pasari la o ferma de curcani apartinand societatii Drakom Silva. La Codlea, conform datelor Ministerului Agriculturii, au fost sacrificate circa 800.000 de pasari in ferme si alte aproximativ 300.000 din gospodariile populatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri